Plány Nečasovy vlády: Zkusí uvolnit miliardy, aby roztočila ekonomiku

Praha - Na vládě se již začínají vést diskuse o rozpočtu státu na příští rok. Mluví se především o větších výdajích na podporu ekonomiky. Zároveň by však neměl být překročen schodek veřejných financí k HDP nad tři procenta. Společně s veřejným dluhem do 60 procent/HDP je to totiž jedno z přístupových kritérií pro přijetí společné evropské měny euro.

Celkové výdaje by se podle ministerstva financí měly během dvou let zvýšit o 25 miliard korun. Na příští rok byly schváleny výdaje 1,122 a na rok 2015 1,146 bilionu korun – tyto sumy se tedy zvýší postupně o 15 a 10 miliard. Návrh na tento krok, jehož hlavním cílem je roztočení kol ekonomiky, projedná ve středu vláda.

Kam poputuje víc peněz

„Zvýšení výdajů je směrováno do kapitol ministerstva dopravy, ministerstva zemědělství, ministerstva průmyslu a obchodu, ministerstva školství, ministerstva vnitra a ministerstva práce a sociálních věcí,“ uvádí materiál ministerstva financí.

Pro příští rok vláda počítá se schodkem veřejných financí k HDP 2,9 procenta. Materiál se odvolává i na doporučení pravidelné mise Mezinárodního měnového fondu. 

„S ohledem na pokračující recesi české ekonomiky fond doporučuje zvolnit tempo fiskální konsolidace. Po obnovení hospodářského růstu by měla vláda přistoupit k další stabilizaci vládního sektoru,“ píše MF v dokumentu. 

Polovinu rozpočtu ukrojí MPSV

Téměř polovinu všech výdajů státního rozpočtu ukrojí ministerstvo práce a sociálních věcí. Navíc se výdajová položka u tohoto resortu stále zvyšuje – především díky mandatorním výdajům (dávky, podpory nebo důchody). Výdaje resortu by měly příští rok stoupnout na 517 miliard korun, v roce 2015 na 538 miliard korun. Další položkou, která trvale roste, je obsluha státního dluhu (nyní činí zhruba 68 miliard korun).

Česko je v nejdelší recesi v novodobé historii. Ministerstvo financí počítá v materiálu v dalších letech s ekonomickým růstem. Příští rok by měla ekonomika růst o 1,2 procenta, v roce 2015 o 2,1 procenta. Vláda musí schválit návrh státního rozpočtu na příští rok do konce září a následně jej předložit Poslanecké sněmovně.

Hospodaření státu můžete sledovat ZDE.