Živnostníci postižení povodněmi - uleví jim stát na sociálním a zdravotním?

Praha - Koncem týdne byl představen balíček ministra financí, který se týká odpouštění daní těm nejvíce zasaženým podnikatelům. Podle živnostníků v balíčku pomoci ale chybí odpuštění či úprava sociálního a zdravotního pojištění. To, co se daří méně vybírat, tak od toho se živnostníkům uleví, ale zásadní platby zůstanou, zní od drobných podnikatelů.

Podle premiéra Petra Nečase je úprava odvodů otázkou legislativy. U daňových se s tím dá manipulovat, u zdravotního a sociálního pojištění to možné není. Přesto je premiér přesvědčen, že ministryně práce a sociálních věcí a ministr zdravotnictví přijdou s konkrétními kroky, které by mohly například platby odložit. Je to jedna z věcí, o které se bude vést politická diskuse.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger chce podle informací České televize zatlačit na zdravotní pojišťovny, aby snížily postiženým živnostníkům a firmám zálohy na zdravotní pojištění a odpustily jim i případné penále za pozdě zaplacené pojistné.

„Nebudeme pokutovat, nebudeme udělovat penále za to, že podnikatelé neměli čas v této hektické době toto pojistné (sociální) zaplatit,“ potvrzuje i ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová.

Podle předsedy vlády je nutné umožnit podnikatelským subjektům, aby nebyly penalizovány a nenabíhaly jim úroky. Hotové prostředky nyní živnostníci nemají, neboť je ihned dávají do obnovení provozu, výroby a vrácení zaměstnanců do práce. „Bude snaha najít maximálně vstřícný postoj. Především pro malé firmy, které mají omezený kapitál,“ řekl v OVM Nečas. Jedním z řešení je proto „menší přísnost“ výběrčích orgánů.

Nabízí se pomoc z EU – záleží, jestli na ni Česko dosáhne

Evropská unie je schopna státům pomoct skrz Evropský fond solidarity. Podmínkou je nicméně fakt, že škody musí přesáhnout 6/10 procenta HNP země. V případě Česka by to znamenalo zhruba 22 miliard korun.

Premiér Nečas prohlásil, že primárně se bude Česko soustředit na své vlastní zdroje. Nicméně bude-li možné na prostředky z evropského fondu dosáhnout, tak se tak stane. Celkové škody jsou zatím nejasné. Janusz Lewandowski, eurokomisař pro rozpočet, však údajně obecně prohlásil, že v Evropském fondu solidarity žádné peníze nejsou.

Stát má připraveny další dvě miliardy korun na likvidaci povodňových škod. Jsou z kapitoly státního dluhu. Má tak k dispozici asi 7,3 miliardy korun.

Úlevy živnostníkům postiženým povodněmi (zdroj: ČT24)