Lidé mají kvůli povodním velké výdaje – pozor na dluhovou past!

Praha – Lidé, které zasáhla povodeň, mají pořádně provětrané peněženky. Sotva z předsíní vyvezli bahno a vysušili podlahy, začali s nakupováním nového vybavení, které je nutné pro fungování domácnosti. To vše znamená velké výdaje – v podstatě nečekané. Domácnosti se proto zadlužují a velmi často mohou padnout do dluhové pasti. Pozor musí dát především na lichváře a podvodné půjčky.

Lidové noviny zjistily, že banky, mobilní operátoři a dodavatelé energií nedostali od klientů ze zatopených oblastí stovky milionů korun na nezaplacených fakturách. Pro ty, kteří měli své platby v předchozích měsících a letech v pořádku, bude připraveno nějaké náhradní řešení. Ti, kteří však měli resty, s takovým „luxusem“ počítat nemohou.

„Všimli jsme si, že platby dlužníků, které jsme měli dohodnuty, zůstaly z důvodu povodní neuhrazeny,“ tvrdí mluvčí inkasní agentury MBA Finance Vratislav Kopačka. „Pokud nám dotyčný prokáže, že byl skutečně postižen povodní, zajišťujeme jim u věřitelů odklad platby,“ doplnil.

  • Rychlá půjčka zdroj: ČT24
  • Půjčky zdroj: ČT24

Lidé by si měli dát při nakupování, vybavování a opravování svých nemovitostí pozor na nedostatek finančních prostředků. Vyhnout by se měli především rychlým půjčkám, které jsou zajištěny vysokými úroky, které později není možné splácet. Při půjčkách se doporučuje poradit se s odborníkem, který zvolí tu nejlepší variantu, jak splátky rozložit, aby byl rodinný rozpočet zasažen co nejméně. Narychlo sehnané peníze mohou vést k dluhovému kruhu, ze kterého se posléze dlužník není schopen dostat. Obecně je nejlepší spolehnout se na své známé či rodinné příslušníky, kteří povodní zasaženi nebyli.

Vzhledem k tomu, že se lidé na některých místech republiky ještě nevrátili ke svým domovům, je možné, že výše nezaplacených závazků bude ještě růst.

Nedělní přívalové deště stály mnoho rodin spoustu sil. Sotva poklidili po první povodni, přišla druhá. V Lužci nad Vltavou z toho byli lidé zničení – mezi obyvatele proto byli vysláni psychologové. Voda vytopila desítky obydlí.