Paroubkův plán: Stát koupí zasažené domy, nabídne nové pozemky

Praha - Domy, které byly při povodních opakovaně zaplaveny, by měl vykupovat stát pomocí finančních prostředků státních podniků. Posléze by měl lidem nabídnout pozemky pro stavbu nových domů. S takovým plánem přišel předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek. Podle něj je plán efektivnější než protipovodňové zábrany. Výkup by se podle něj týkal stovek, maximálně tisíců domů.

Stát musí mít podle Paroubka právní nástroj pro rychlé vyvlastňování pozemků ve veřejném zájmu v situaci, kdy „otálení s prodejem brání rychlé realizaci protipovodňové ochrany“. 

Obce i stát by měly podle Paroubka nabídnout majitelům domů, kteří byli vícekrát zasaženi povodněmi, náhradní pozemky na výstavbu. „Bylo by dobré, aby vzniklo něco jako státní fond, z něhož by byly prováděny výkupy bytových domů postižených tak, aby si tito lidé na poskytnutých pozemcích mohli postavit nové domy,“ prohlásil předseda NS-LEV 21. 

Na účtech státních podniků je podle Paroubka 20 miliard korun. Část těchto peněz by mohla sloužit jako zdroj. Pro začátek by prý stačilo 5 miliard korun. „Ty by se daly do státního fondu a začaly by se provádět výkupy v kombinaci s tím, že by obce, případně stát, poskytovaly vhodné stavební pozemky a dostávaly by recipročně ty pozemky, na nichž zatím stojí objekty, které by byly vykupovány,“ vysvětlil na brífinku Paroubek.

Ten připomněl, že pomoci by mohly i církve, neboť mnoho pozemků, které jim budou v rámci majetkového vyrovnání vydány, jsou podle katastru pozemky stavební.

Investice
Zdroj: ČT24/ISIFA

Paroubek ocenil práci Nečasova kabinetu během záplav

Opoziční politik na tiskové konferenci mimo jiné pochválil státní správu a integrovaný záchranný systém. „Je třeba ocenit fungování státní správy. Vláda neudělala viditelné chyby a opozice vystupovala v průběhu povodní velmi konstruktivně,“ prohlásil Paroubek.

Odhad povodňových škod hovořící o 20 miliardách korun je podle předsedy strany NS-LEV 21 podhodnocený. Paroubek má zkušenost s povodněmi v roce 2002 jako náměstek pražského primátora a později také jako premiér. Až v dalších dnech se podle něj zpřesní, co všechno povodně způsobily.

Jiří Paroubek k povodním (zdroj: ČT24)