Kontrolu vody v zasažených studních zaplatí stát ze svého

Praha - Povodně znečistily stovky zdrojů pitné vody. Vyčištění bude trvat několik týdnů. Stát prostřednictvím ministerstva zdravotnictví podpoří kontrolu pitné vody ze zasažených studní tím, že bude testování provádět zdarma. Jedno testování studně běžně stojí asi 1 000 korun. Ministerstvo na to vyčlenilo 3 miliony korun. Zároveň s tím ministr zdravotnictví Leoš Heger potvrdil, že navrhne pojišťovnám, aby byly benevolentní v termínech plnění.

V Česku povodně zasáhly kolem tří tisíc studní. Úřad varuje, aby lidé vodu ze zaplavených studní nepoužívali, dokud nebudou vědět, jestli je v pořádku. Testování vody v zasažených studních je možné provádět až po sanaci zdroje pitné vody. Sanaci mohou občané provést sami nebo za pomoci odborné firmy (to se doporučuje zvláště u studní vrtaných).

Krajské hygienické stanice již dnes začnou kontaktovat starosty poškozených obcí, aby jim testování vody ve studních nabídly a dohodly se na stanovení termínu a počtu testovaných zdrojů v dané lokalitě. „Od obcí očekáváme, že soustředí požadavky na odběr vzorků vody. Také by měly ověřit, že se jedná skutečně o primární zdroj pitné vody pro danou domácnost či domácnosti,“ potvrdil na brífinku ministr zdravotnictví Leoš Heger.

„Doposud máme v seznamu zhruba 2 700 studní. Uvidíme, jak se ten seznam bude dál odvíjet. Nejedná se o nejpodrobnější kontrolu pitné vody. Jedná se o tzv. “krácený rozbor„, který je soustředěn na hlavní mikrobiologické a chemické ukazatele. Nicméně i tento krácený rozbor určí, zdali je voda vhodná k pití, nebo ne,“ řekl na brífinku hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta.

Heger osloví pojišťovny

Ministerstvo zdravotnictví osloví všechny zdravotní pojišťovny s výzvou ke vstřícnému přístupu vůči všem fyzickým a právnickým osobám, jež byly poškozeny povodněmi. Zdravotní pojišťovny mohou při udělování případných penále a pokut za nedodržení zákonných povinností plátce pojistného přihlížet k postižení povodní nebo záplavou uplatňovat tzv. odstranění tvrdosti zákona, čímž budou penále a pokuty prominuty.

Popis pomoci ministerstva zdravotnictví naleznete podrobně ZDE

Jak na znečištěnou studnu

Po opadnutí záplav je nutné odčerpat všechnu zbývající vodu ze studny, tak aby v ní nezůstala špinavá, kontaminovaná voda a lidé se vyvarovali možných nákaz. Nyní přichází na řadu čištění stěn a dna studny kartáči a čistou vodou. Stěny následně omýt dezinfekcí s obsahem chloru – poté celou studnu opláchnout a vodu opět odčerpat.

Na dně studny zůstávají nánosy bahna a kalu, ty je třeba odstranit a nahradit štěrkem nebo pískem. A pokud je třeba, je nezbytné opravit i stěny studny. Po dvou až třech dnech je nutné si nechat udělat rozbor vody u akreditované laboratoře.

Podrobný návod na vyčištění studny naleznete ZDE.

Pozor na kontaminovanou vodu a zaplavené jídlo

Hlavní hygienik mezitím znovu varoval před pitím kontaminované vody a konzumací zaplaveného jídla. „Všechno, co není hermeticky uzavřené, nejlépe v konzervě, tak vyhodit, protože tady je to riziko opravdu velké,“ řekl Valenta. Problém představují i potraviny, které byly umístěny v policích nad vodou. „Pokud jde o sypké potraviny typu mouka či strouhanka, nelze je považovat za bezpečné, pokud byly vystaveny vysoké vlhkosti. Protože vysoká vlhkost může přispět k jejich zaplísnění a vzniku mykotoxinů, což jsou nebezpečné látky pro lidské zdraví,“ podotkl Pavel Kopřiva z potravinářské inspekce.

Lidé si tak mohou nechat jen konzervy nebo jiné obalem dobře chráněné potraviny. I ty by ale podle hygieniků měli před otevřením důkladně omýt - hlavně záhyby a okolí uzávěrů. Při konzumaci kontaminovaného jídla totiž hrozí stejně jako při pití záplavové vody průjmová onemocnění.

Podle zkušeností lékařů a hygieniků z povodní v roce 2002 hrozí v zatopených oblastech tyto nemoci:

  • Salmonelóza, úplavice, gastroenteritida se projevují hlavně průjmy.
  • Nebezpečná je i tularémie - takzvaná zaječí nemoc.
  • Ve zhoršených hygienických podmínkách se můžou rozvinout i různé typy žloutenky.
  • Po minulých povodních lékaři zaznamenali také větší výskyt leptospirózy.

K rozšíření nemocí mohou po povodních přispět komáři a potkani. S plošným hubením komárů začali dnes v jižních Čechách. 

Povodňové deště probudily i pět let stará komáří vajíčka. Postřik se musí aplikovat přímo do vody, kde jsou umístěna. Zabírá okamžitě a je téměř stoprocentní. Více larev přitom znamená vyšší riziko vážných onemocnění. „Třeba valtická horečka, může to být bohužel i závažnější onemocnění typu západonilské horečky, který byl u nás prokázán. Je to doprovázeno i zánětem mozku a následně i obrnami,“ prohlásil hlavní hygienik ČR. 

Přemnožení komáři ale neznamenají jediné popovodňové zdravotní riziko. O své přirozené úkryty přišli i potkani, kteří se vydali k lidem a hledají potravu. Prostřednictvím moči a výkalů kontaminují vodu, v bytech pak třeba obaly od jídel a konzervy. Pět milionů pražských potkanů proto čeká po opadnutí vody návštěva deratizátorů. Místa nástrah deratizátoři označí štítky s názvem účinné látky a hlavně její protilátky. Při poslední deratizaci padlo na celou Prahu 14 tun nástrah.