Úspory po řecku: veřejnoprávní rozhlas a televize přestaly vysílat

Atény - Řecká veřejnoprávní televize i rozhlas přestaly dočasně vysílat. Vláda tím chce ušetřit peníze do státního rozpočtu. Společnost čeká restrukturalizace a propouštění. Podle vlády v obou médiích bují korupce a mají špatné vedení. Teď pro ERT pracuje dva a půl tisíce lidí. Odbory okamžitě svolaly před budovu televize protesty.

Korupce, korupce, korupce?

Jako hlavní důvod pro okamžité zastavení činnosti ERT označil Kedikoglu korupci a špatné vedení. „ERT je charakteristickým případem mimořádné neprůhlednosti a neuvěřitelného plýtvání,“ citoval Kedikoglua server enet.gr. „A to dnes končí. Vláda se rozhodla zavřít ERT. Na jejím místě bude zřízena moderní televizní a rozhlasová stanice, která bude fungovat co nejdříve,“ dodal mluvčí.

Nová organizace má mít menší počet zaměstnanců. Proti rozhodnutí už vystoupily odbory i některé koaliční strany. Odborový svaz pak přislíbil, že se pokusí udržet stanice v provozu.

Platby veřejnoprávního rozhlasu a televize řeší Řekové v rámci účtu za elektřinu. Podle mluvčího dostane ERT tímto způsobem ročně kolem 300 milionů eur (7,7 miliardy korun). Televizní poplatky činí zhruba 88 procent příjmů ERT. Vzhledem k počtu posluchačů a diváků má dle Kedikoglua ERT mnohem více zaměstnanců i mnohem vyšší příjmy než obdobné společnosti jinde.

Euro
Zdroj: ČT24/ISIFA/Science Photo Library

Podle některých spekulací pak má přerušení činnosti ERT přispět k nařízenému propouštění státních zaměstnanců. Řecko slíbilo výměnou za záchranný úvěr propustit do konce příštího roku 15 000 státních zaměstnanců, z toho 4 000 v letošním roce. Jen ERT má přitom kolem 2 800 zaměstnanců.

Řecký veřejnoprávní rozhlas začal vysílat v roce 1938, televize pak v roce 1966.