Mléko mají v obchodě Bella Vista, hlásí Venezuelanům aplikace

Caracas - Přestože je Venezuela bohatá na zásoby ropy, opakovaně se potýká s nedostatkem základního zboží. Ten začal po roce 2003, kdy vláda nedávno zesnulého socialistického prezidenta Huga Cháveze zavedla kontroly cen. Nová mobilní aplikace s názvem Abastéceme tak tamním obyvatelům ukazuje, kde třeba suroviny k vaření najít.

Například mouka, cukr, mléko, olej nebo třeba toaletní papír jsou pro Čechy běžně dostupné věci, ovšem mezi Venezuelany jde o nedostatkové zboží. Jednadvacetiletý student počítačové techniky Jose Augusto Montiel proto vyvinul bezplatnou aplikaci, která ukazuje, kde se dané zboží nachází. 

OHLASY NAKUPUJÍCÍCH NA APLIKACI

Jesus Castillo, zákazník a uživatel aplikace:

„Vyzkoušeli jsme všechno, bez aplikace kolikrát nenajdeme ani základní potraviny.“

Manuel Urdaneta, zákazník a uživatel aplikace:

„Je to výborné. Řekne mi, kde mám hledat a opravdu to tam je.“

„Je to postavené na tom, že lidé mohou sdílet svou polohu z mobilních telefonů a ukázat, co vše tam prodávají,“ přibližuje aplikaci, která běží na platformě Android, její tvůrce. Současně využívá mapy od Googlu, které přesně určí polohu zákazníka. Pokud si nakoupil například mouku nebo mléko, pomocí aplikace to oznámí a okamžitě to vidí i ostatní lidé, kteří hledají právě toto zboží. 

Napořád aplikace zadarmo nebude

Od 3. června si Montielovu aplikaci stáhlo 16 000 lidí. Údaje v ní rychle narůstají a lidé na ni nešetří chválou. Aplikace je naprogramovaná tak, aby odstranila záznam po dvou hodinách, pak už totiž většinou není aktuální. Nyní se Jose Montiel snaží program rozšířit i pro BlackBerry a iPhone. Zároveň však chystá ale i její zpoplatnění.

Aplikace Abastéceme (zdroj: ČT24)