Největší povodňové škody v zemědělství hlásí rybáři a zelináři

Třeboň – Povodňová vlna, která se v minulém týdnu prohnala Českem, způsobila v zemědělství největší škody rybářům na jihu Čech a zelinářům v Polabí. Na tiskové konferenci z hráze rybníku Rožmberk to prohlásil ministr zemědělství Petr Bendl s tím, že celkové povodňové škody v zemědělství se aktuálně pohybují ve výši 3,3 miliardy korun; v této částce ovšem nejsou úplně zahrnuty následky velké vody na severu republiky, kde Labe kulminovalo až později.

„Míra škod, které v zemědělství evidujeme, se v tuto chvíli pohybuje na úrovni zhruba 3,3 miliardy korun,“ informoval ministr zemědělství Petr Bendl. „Co se týká škod na zemědělské produkci, dokumentují naši zaměstnanci částku přibližně jedné miliardy korun - nejvíce budou poškozeni rybáři a zřejmě zelináři.“

Rybářství Třeboň na jihu Čech eviduje až 150 rybníků, kde velká voda zdecimovala rybí chovy; vypláchnutí nádrží podle zástupců společnosti v letošním a příštím roce způsobí nedostatek násad, a to zejména kaprů. „Jasné ztráty budou ale až na konci roku, kdy proběhne výlov,“ dodal prezident Rybářského sdružení ČR Jan Hůda. Ve srovnání s povodněmi z roku 2002 jsou ale škody o něco nižší.

Bendl bude vládu žádat o úlevy pro zemědělce

Podle Bendla už týden operují v terénu zaměstnanci Státního zemědělského intervenčního fondu, kteří pomáhají zemědělcům se sčítáním škod; vedle rybářů na jihu Čech jsou podle ministra nejvíce poškozeny úrodné plochy středočeského Polabí, a velká voda se tak promítne i do zelinářské produkce.

Na vládě chce Bendl předložit několik cest, jak zemědělcům v boji s následky povodní pomoci; jeho resort bude navrhovat odložení plateb, které musí zemědělci odvádět státu, i půjčky s co možná nejnižším úročením. „Jsme připraveni diskutovat o odložení plateb nájemních smluv,“ dodal ministr s tím, že rovněž aktivizují operační program rozvoje venkova a příslušné resortní programy, které jsou na pomoc s následky povodní určeny.

Povodňové škody v jižních Čechách (zdroj: ČT24)
Vydáno pod