EU chce firmám usnadnit přístup k penězům. Bude jim ručit?

Brusel - Evropská unie by se mohla zaručit za půjčky, které banky poskytnou firmám. Tím by jim mohla usnadnit přístup k úvěrům, prohlásil předseda Evropské komise José Manuel Barroso. Přístupnější úvěrování má přitom zásadní význam, aby krizí zasažená evropská ekonomika začala opět růst. Přestože k většímu poskytování půjček, a tedy k dalším investicím, měly pomoci rekordně nízké úrokové sazby centrálních bank, zatím se jim to nepodařilo.

Brusel se v poslední době snaží vdechnout život ekonomikám, jako je Řecko, Kypr, Portugalsko, Španělsko, Itálie a Slovinsko. Tato šestice jihoevropských zemí je totiž silně zadlužená a pokud se jí bude hospodářský růst i nadále vyhýbat, může se dostat do problémů se splácením svých závazků.

Brusel zvažuje tři typy nástrojů na podporu úvěrování, vysvětlil Barroso. Na všech by se přitom svými zdroji podílely různé unijní úvěrové instituce, aby bylo možné za úvěry poskytnout záruky.

José Manuel Barroso, předseda Evropské komise 

„Nadměrně omezený přístup k úvěrům zůstává hlavní překážkou v oživení ekonomické aktivity - především v našich nejzranitelnějších členských státech.“

V současnosti údajně unie zkoumá i možnost speciálních nástrojů na sdílení rizik, na kterých by spolupracovala Evropská investiční banka. O financování podniků by měli hovořit unijní lídři na summitu EU na konci tohoto měsíce.

Jihoevropské firmy teď musí za běžnou půjčku platit dvakrát až třikrát vyšší úroky, než platí firmy na severu eurozóny, vyplývá z údajů Evropské centrální banky. Podniky z jihu se ale potýkají s klesající domácí poptávkou. Velkou část regionu totiž sužuje recese, která v případě Řecka trvá již šestým rokem. To znamená, že zisky firem klesají a zákazníci se často opožďují s platbami. V takové situaci pak o to víc roste význam půjček poskytovaných bankami.