ČTÚ: Válka o ceny za volání v Česku ještě zdaleka neskončila

Praha –  Vstup virtuálních operátorů, reakce těch běžných a aukce kmitočtů pro nového hráče – to všechno už dokázalo zlevnit ceny za nejvyšší paušály volání z mobilu v některých případech až o 75 % původní ceny. Řada lidí proto teď řeší, jestli na současné tarify kývnout, nebo ještě čekat. Vzkaz je pro ně následující: Výhodnější nabídky ještě můžou přijít.

Že by měl na český trh vstoupit čtvrtý mobilní operátor a ceny vylepšit, o tom se mluví už víc než rok. Od nové konkurence totiž všichni očekávají, že přinese cenovou revoluci. Tarify se ale podařilo snížit už jen tímhle očekáváním a nástupem virtuálních operátorů. Tedy těch, kteří ke svému provozu využívají síť některého z reálných, odebírají od něj služby ve velkém,  a to jim umožňuje nabízet lidem výhodnější ceny než skuteční operátoři.

Virtuální operátoři se ke slovu dostali už na konci 90. let – v roce 1998 začala jako první spolupracovat firma TMT Czech s Eurotelem a paušály hned nabízela za poloviční ceny než Eurotel. Dlouho se nic nedělo, ale zhruba před třemi lety došla trpělivost Telefónice O2 coby nástupci Eurotelu trpělivost: Virtuální operátoři totiž podle odhadů měli až půl milionu klientů. Telefónica proto začala vypovídat smlouvy, které lidé uzavřeli u virtuálních operátorů, a nutila je podepsat přímo s ní dlouhodobé úvazky. Oficiálně totiž zákazníci spadali stále pod ní.

Od loňského rozhodnutí Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) musejí Telefónica, T-Mobile i Vodafone do svých sítí virtuální operátory pustit. Ty tak můžou nabízet služby rovnou konečným zákazníkům. V Česku se stal prvním oficiálním virtuálním operátorem v listopadu 2012 Blesk mobil, který provozuje vydavatelství Ringier Axel Springer. Stihl už nalákat 250 tisíc zákazníků. Teď virtuálních operátorů funguje 7 a další mají do Česka v rámci několika týdnů nebo měsíců vstoupit. Zájem vstoupit do byznysu má třeba i společnost ČEZ.

T-Mobile: Zlevňování by bylo nesmyslné

Proti vstupu virtuálů i aukci na kmitočty Telefónica, T-Mobile i Vodafone bojovaly a doteď bojují. Ještě na konci letošního ledna psal T-Mobile Českému telekomunikačnímu úřadu (ČTÚ), že podmínky pro zákazníky v Česku jsou tak výhodné, jak jen můžou být. „Domníváme se, že dynamika trhu a stav soutěže na tomto trhu v České republice neposkytují prostor pro možnou cenovou válku,“ uvádí námitka k jednomu z průzkumů trhu s tím, že cenovou válku by rozpoutalo jen neracionální chování managementu.

Mobily
Zdroj: ČT24

Přesto o necelé tři měsíce později Telefónica zlevnila tarify zhruba na polovinu. Podle odborníků právě kvůli novým virtuálním operátorům. To překvapilo i konkurenci a jen během pár dní ji následovala. Ty nejdražší tarify dokázaly najednou zlevnit na zhruba čtvrtinu původní částky. Například balíček T-Mobilu za více než 3 tisíce korun měsíčně obsahující neomezené volání, SMS do všech sítí a internet zlevnil na 749. U nižších tarifů je rozdíl menší, zákazníci ale i tak ušetří necelou třetinu. Vodafone tuto nabídku O2 dorovnal. Proti jeho předchozímu ceníku, kdy by například nejvyšší paušál neomezených služeb vyšel na zhruba 3 500, nově zákazníci zaplatí pod 700 korun.

Prostor tu ještě je

Česko se tak přiblížilo cenové úrovni jiných zemí. V těch, které mají podobný počet obyvatel, by ale některé typy tarifů ještě mohly zlevnit. Například Belgie má necelých 11 milionů obyvatel a nabídky tamních firem jsou často výhodnější. Operátor Base nabízí podobný tarif jako O2 - volání a SMS do vlastní sítě, 120 minut mimo ni a 150 MB internetu za 9 euro měsíčně. Telefónica za 499 Kč. Ve vyšších útratách se sice české a belgické nabídky vyrovnávají, přesto účtování stejných cen stále neodpovídá realitě. Kupní síla Čechů je totiž přibližně na úrovni 72 % té belgické.

Telefonování
Zdroj: ČT24

Hledá se nový operátor, hlavně rychle

Aukci na čtvrtého mobilního operátora už ČTÚ jednou zrušil. Podle tehdejšího předsedy Pavla Dvořáka se nabídky zájemců o kmitočty v aukci vyšplhaly příliš vysoko a operátorovi by tak nezbyly peníze na to, aby dokázal nabídnout výhodnější ceny a přimět tak konkurenci ke zlevňování. Následně ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba odmítl navrhnout prodloužení jeho funkčního období.

Aukce se spustí znovu, tentokrát s novým předsedou úřadu Jaromírem Novákem. Kdy to ale bude, není jasné. Pravidla se změnila a k tomu mohly firmy podávat připomínky. Když na jejich základě úřad upraví výběrové řízení, mohl by se proces zopakovat. „Pokud se podmínky výrazně změní, měla by se spustit nová veřejná konzultace,“ řekl člen úřadu Ondřej Malý. Firmy by tak mohly znovu podávat připomínky, na které úřad musí v měsíční lhůtě zareagovat, a celý proces by znamenal další odklad vstupu nového operátora. To by mohlo přinést problémy.

Jediný nový zájemce o provozování nového operátora, společnost PPF, totiž už proti zdlouhavému jednání protestovala. A pohrozila, že pokud se aukce bude dál protahovat, svůj zájem si rozmyslí. „S ohledem na již nyní mnohaměsíční zpoždění oproti původním plánům přidělení kmitočtů prohlašujeme, že jakékoliv další nepřiměřené prodlužování procesu může vést k přehodnocení našeho rozhodnutí účastnit se výběrového řízení,“ uvedla firma k aukci.

I proto láká ČTÚ další zájemce. Pro novou aukci mu vyčlenil výhodnější frekvence, což se nelíbí stávajícím operátorům, úřad ale ustoupit nehodlá. „Podpora vstupu nového hráče není proti evropským pravidlům,“ obhajoval postup Malý. Dodal, že ceny by ještě měly klesat. Sám ČTÚ pro snižování cen a vstup nového operátora vyvíjí velké úsilí. Firmy, které by se aukce na kmitočty mohly účastnit, se jal hledat i v zahraničí, aby sehnal silného hráče.