Schodek státního rozpočtu 2014: 105 miliard. Dál se zvyšovat nebude

Praha - Vláda ve středu schválila materiály k přípravě státního rozpočtu na příští rok. Schodek rozpočtu by měl být 105 miliard korun a stejný zůstat i v dalších letech. Novinářům to po nočním zasedání řekl premiér Petr Nečas (ODS). Podle původního návrhu ministerstva financí se měl v letech 2015 a 2016 zvyšovat. Ministři schválili také podklady pro další vyjednávání s Evropskou komisí ohledně čerpání peněz z evropských fondů pro dalších sedm let.

„Vláda se nakonec rozhodla udržet tuto nominální výši deficitu i v rozpočtovém výhledu pro roky 2015 a 2016,“ řekl Nečas. Ministerstvo financí v materiálu navrhovalo zvýšit výdaje státu kvůli podpoře ekonomického růstu. Podle plánů ministerstva měl schodek rozpočtu v roce 2015 vzrůst na 110 miliard korun a v roce 2016 na 115 miliard korun. Pro letošní rok je schválen deficit 100 miliard korun.

Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) stojí za fixováním nominální výše deficitu středeční kritika opozice v Poslanecké sněmovně. „Tak jsme tu kritiku opozice vyslyšeli a pro roky 2015 a 2016 jsme schodky stabilizovali nikoli na relativní hodnotě, ale na nominální hodnotě,“ uvedl Kalousek. Zároveň upozornil, že udrží deficit pod tříprocentní hranicí HDP, která je nutná pro přijetí eura. „Vláda splnila svůj úkol, ke kterému se zavázala v roce 2010, že sníží deficit z 5,8 % pod 3 %,“ dodal.

Za jeden provaz

Rozpočtové limity podle něj kabinet schválil jednomyslně. Každá rozpočtová kapitola má tak nyní zastropované výdaje, s nimiž musí počítat. Do konce července je na ministrech, aby v rámci fiskálních stropů podrobně rozepsali rozpočty svých resortů. Kalousek s ministry v srpnu projedná jejich návrhy a do konce srpna předloží vládě návrh státního rozpočtu. Kabinet ho projedná v září a na konci měsíce předloží již hotový vládní návrh rozpočtu k projednání Poslanecké sněmovně.

Příprava státního rozpočtu (zdroj: ČT24)

Původní loňské plány ministerstva při schvalování rozpočtu na letošní rok počítaly v roce 2014 se schodkem 85 miliard korun a v roce 2015 s 50 miliardami korun. Tehdy ale úřad předpokládal plošné snižování výdajů a lepší výkon ekonomiky. Nyní naopak chce vláda výdaje zvýšit, aby podpořila ekonomický růst. Česko je v nejdelší recesi v novodobé historii.

Investice v první řadě

Výdajové rámce by se tak měly v příštím roce zvýšit o 15 miliard korun. Výdaje státu by měly stoupnout z již schválených 1,122 bilionu korun pro rok 2014. „Zvýšení výdajů je směrováno do kapitol ministerstva dopravy, ministerstva zemědělství, ministerstva průmyslu a obchodu, ministerstva školství, ministerstva vnitra a ministerstva práce a sociálních věcí,“ uvádí materiál.

Návrh zároveň upozorňuje, že deficit veřejných financí vláda udrží pod třemi procenty hrubého domácího produktu (HDP). Plány kabinetu počítají příští rok s deficitem 2,9 procenta HDP. Dodržení tříprocentní hranice je nutné pro přijetí eura. Vláda musí schválit návrh státního rozpočtu na příští rok do konce září a následně jej předložit Poslanecké sněmovně. Výdaje jednotlivých kapitol i parametry návrhu rozpočtu se mohou ještě na základě diskusí mezi resorty a ministerstvem financí změnit.

Evropská komise
Zdroj: Alžběta Jungrová/isifa/Lidové noviny

Půl bilionu na rozvoj. Centrální ROP bude řídit ministerstvo

Vláda včera také schválila podklady pro další vyjednávání s Evropskou komisí ohledně čerpání peněz z evropských fondů v letech 2014 až 2020. Jedním z dokumentů je návrh dohody o partnerství pro toto období. ČR bude mít v rámci pomoci chudším regionům nárok asi na 20,5 miliardy eur (přes 517 miliard korun). Současných 24 operačních programů se zredukuje na osm hlavních, skončí také regionální operační programy řízené kraji. Místo nich má být integrovaný regionální operační program řízený ministerstvem pro místní rozvoj (MMR). V současné podobě materiálů se zatím neřeší, kolik do kterého programu půjde peněz.

Podle MMR vláda na svém jednání vzala na vědomí první verzi této dohody. Konečnou verzi dohody o partnerství předloží ministerstvo na podzim letošního roku. Peníze z evropských fondů mají v příštích sedmi letech zvýšit konkurenceschopnost české ekonomiky, podporovat sociální začleňování a boj s chudobou, rozvíjet infrastrukturu ČR a chránit životní prostředí. Jedním z hlavních cílů je také vyvážený rozvoj území.