Finanční trhy podle analytiků česká politická krize nezajímá

Praha – Jak reagují finanční trhy na politickou krizi v České republice? V podstatě nijak, shodují se analytici. Pokud by došlo k pádu vlády a předčasným volbám, ekonomiku a vnímání Česka v očích investorů by to prý negativně ovlivnilo jen krátkodobě a velmi mírně.

„Policejní razie na Úřadu vlády a největší zatýkání bývalých politiků a vysokých státních úředníků v historii České republiky zatím s domácími trhy příliš nezacvičilo. Je to vcelku pochopitelné. Česká koruna tradičně zůstává vůči domácím politickým krizím i předčasným volbám relativně imunní,“ uvedl hlavní ekonom Ery Jan Bureš.

Nic podle něj nenasvědčuje ani tomu, že by případný pád vlády a předčasné volby měly být pro trhy velkým šokem – do řádných voleb na jaře 2014 už totiž moc nezbývá.

„Reakce finančních trhů na aktuální dění v české politice je prozatím minimální. Kurz koruny, dluhopisy a akcie reflektují dění na okolních trzích, případně domácí ekonomické faktory,“ shoduje se s Burešem hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Varianta úřednické vlády by podle něj vedla jen k udržení stávajícího stavu. „Bohužel ekonomika by právě nyní potřebovala pootočit kurz hospodářské politiky směrem k větší podpoře růstu,“ upozornil Marek.

V případě předčasných voleb vidí problém v absenci závazku, podle kterého by se nová vláda musela ve střednědobém horizontu vrátit k rozpočtové konsolidaci a dostat veřejné finance na dlouhodobě udržitelnou dráhu.

„Zahraniční investoři se dívají na české trhy jako na entitu, která je schopna politické turbulence ustát. Riziko předčasných voleb v historii nepředstavovalo nějak výraznou hrozbu pro česká aktiva,“ poznamenal hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny Jan Bureš.

„Zde by bylo velmi užitečné, kdyby již byl přijat ústavní zákon o rozpočtové odpovědnosti, tedy fiskální ústava. Potom by stabilita veřejných financí byla méně závislá na přelévání sil na politické scéně a riziku populistické politiky,“ je přesvědčen Marek.

Obrat v boji s korupcí by ekonomice pomohl

„Případný vliv na korunu nebo ceny českých dluhopisů by mohl být krátkodobě negativní, ale pokud k němu vůbec dojde, bude pravděpodobně velmi slabý,“ domnívá se analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Komentář Jana Bureše (zdroj: ČT24)

Kauza kolem Úřadu vlády by nicméně mohla přinést i pozitivní důsledky – pokud se nakonec ukáže, že se stane jakýmsi milníkem v boji s korupcí, se kterou se Česká republika potýká dlouhodobě. Takový vývoj by mohl v dlouhém období velmi pozitivně ovlivnit českou ekonomiku. „To je však v tomto bodě objektivně nemožné zhodnotit,“ dodal Brožka.