Země Visegrádu chtějí volný obchod mezi unií a Japonskem

Varšava – Země visegrádské skupiny včetně České republiky podporují jednání o dohodě, která by umožnila vznik zóny volného obchodu mezi Evropskou unií a Japonskem. Premiéři Česka, Maďarska, Polska a Slovenska se na tom shodli při svém varšavském jednání s japonským ministerským předsedou Šinzó Abem.

„My jsme zastánci podobných dohod a zvláště v uzavření dohody s Japonskem vidíme velký nevyužitý potenciál. Je nesmírně důležité odstraňovat překážky v mezinárodním obchodě,“ poznamenal po jednání ve varšavském zámku předseda české vlády Petr Nečas.

Uzavření dohody o volném obchodu s Japonskem by podle odhadů mohlo napomoci zvýšení hrubého domácího produktu krizí sužované Evropské unie o 0,6 až 0,8 procentního bodu a přispět ke vzniku až 400 000 pracovních míst.

A co Temelín? Neví se

Ministerští předsedové střední Evropy a jejich japonský kolega hovořili také o možnostech rozvoje obchodní a investiční spolupráce. Samotný Nečas se potom ještě před pětistranným jednáním sešel k bilaterálnímu rozhovoru s japonským premiérem; některé spekulace hovořily o tom, že měli společně jednat o spolupráci v jaderné energetice a podepsat smlouvy o tom, že česká strana bude využívat japonské technologie – to by posílilo šance americké společnosti Westinghouse v soutěži o dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Sám Nečas ovšem nechtěl takové informace před cestou do Polska nijak komentovat, téma ani okolnosti schůzky s japonským protějškem nejsou v tuto chvíli známy.

Nečas do Varšavy odletěl uprostřed napjaté vnitropolitické situace v Česku. Kvůli skandálu, který vyvolalo vazební stíhání jeho blízké spolupracovnice Jany Nagyové, žádá opozice premiérův rychlý odchod. Večer Nečase po návratu ze zahraničí čeká ostře sledovaná schůzka s lídry stran vládní koalice.