Nečasův odchod nebude mít na příští rozpočet velký vliv

Praha - Ačkoli politické nejistoty většinou ekonomice nesvědčí, aktuální reakce finančních trhů na ohlášenou Nečasovu demisi je minimální. Analytici nečekají ani velké změny v rozpočtu na rok 2014, jehož návrh má ministr financí předložit vládě do konce srpna. Bude-li se hospodařit podle rozpočtového provizoria, musí se i příští vláda držet pravidel, která nastavila vláda současná. Demise ale podle analytiků může ovlivnit tendr na dostavbu Temelína. Politické otřesy mohou otevřít prostor pro přehodnocení celého projektu," řekl analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

Koruna zatím na avizované odstoupení premiéra Petra Nečase a jeho kabinetu reagovala mírným poklesem. Rating zůstane stejný. Euro se tak obchoduje za 25,76 Kč, vůči dolaru je kurz 19,30 Kč. Vládní nejistota by podle ekonomů neměla na trhy příliš dolehnout. „Vliv by mohlo mít, kdyby se zásadně změnila sestava vlády. Ať už by pokračovala v demisi, nebo kdyby se změnilo programové prohlášení. Myslím, že je to tak krátká doba, ať už do předčasných, nebo do řádných voleb, že to nebude mít velký význam,“ uvedl ekonom Miroslav Ševčík. 

Kurz koruny na začátku týdne mírně oslabuje, dluhopisy a akcie ale spíše reflektují dění na okolních trzích, případně domácí ekonomické faktory," informoval hlavní ekonom Patria Finance David Marek. 

Nový rozpočet bude mít rukopis odcházející Nečasovy vlády

Do konce srpna má ministr financí předložit vládě návrh rozpočtu na příští rok. Jeho projednávání se může po demisi premiéra Nečase zkomplikovat. „Bude-li se hospodařit podle rozpočtového provizoria, musí se i příští vláda držet pravidel, která nastavila vláda současná. Nebude moci zvýšit prostředky na sanace po povodních,“ uvedl hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář.

„Ať již dojde k jakémukoliv řešení, je vcelku jasné, že změna vlády se v hospodářské politice projeví v krátkém období minimálně,“ myslí si i analytik ČSOB Jan Čermák. Čermák upozornil, že například i opozice chce, aby současná vláda dotáhla práce v oblasti povodňových škod. Stejně tak základní parametry státního rozpočtu na příští rok musí být vypracovány v horizontu týdnů. „To znamená, že to bude stejně rozpočet s rukopisem odcházející Nečasovy vlády. I z tohoto důvodu by české trhy měly zůstat v klidu a soustředit se (jako téměř vždy) na dění na globálních trzích,“ dodal Čermák.

Tři možnosti vývoje

Dlouhodobější dopad aktuální politické kauzy na hospodářskou politiku a ekonomiku bude záviset na jejím dalším vývoji. „Před námi jsou tři možnosti: pokračování současné vládní koalice s jiným premiérem, případně obměněným složením vlády, úřednická vláda a předčasné volby,“ upozornil David Marek.

První varianta – pokračování vládní koalice – představuje podle Marka nejmenší změnu v kurzu hospodářské politiky. Varianta úřednické vlády z krátkodobého pohledu znamená udržovací politiku a úvahy o předčasných volbách okamžitě vedou k úvahám o pravděpodobném výsledku voleb a podobě hospodářské politiky po volbách. „Aktuálně se zdá, že by výsledkem předčasných voleb mohl být levicový kabinet, s nímž by mohlo být spojováno riziko uvolnění rozpočtové disciplíny,“ dodal.

Demise vlády podle analytiků možná ovlivní tendr na dostavbu Temelína

Nadcházející demise vlády zatím nemá žádný dopad na harmonogram výběrového řízení na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín, sdělil mluvčí energetické společnosti ČEZ Ladislav Kříž. Zároveň ale uvedl, že je těžko představitelné učinit finální rozhodnutí bez jasného postoje vlády, neboť stát je majoritním vlastníkem společnosti ČEZ, která tendr na dva nové bloky v jihočeské elektrárně vypsala.

ČEZ by měl vítěze tendru vyhlásit letos na podzim. Nové dva bloky v Temelíně by měly začít vyrábět elektřinu v roce 2025. Náklady na dostavbu Temelína, po níž by se měl výkon elektrárny více než zdvojnásobit ze současných 2000 megawattů, se odhadují na 200 až 300 miliard korun.

Analytici ovšem předpokládají, že pád Nečasova kabinetu na temelínský tendr nějaký vliv mít bude. „Patrně lze čekat, nějaká zásadní rozhodnutí přejdou na novou vládu a nyní se přeruší,“ uvedl Petr Hlinomaz ze společnosti BH Securities. Hlinomaz očekává, že se zastaví jednání o energetické koncepci či o možné garanci výkupních cen pro elektřinu z nových bloků Temelína. 

Temelín
Zdroj: Martin Štěrba/ČTK

„ČEZ jako takový může do konce tohoto roku pokračovat v tendru, ale zda nakonec dojde na podpis dodavatelských smluv, si v tento okamžik netroufám odhadovat,“ doplnil Hlinomaz s tím, že stavba jaderné elektrárny by se mohla stát i jedním z témat případných předčasných voleb.

„Současná politická situace může mít nesporně na tendr dostavby Jaderné elektrárny Temelín vliv, což ovšem vnímám spíše pozitivně,“ uvedl analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. „Aktuální nepříznivé podmínky na trhu a vysoká nejistota budoucího vývoje energetiky v Evropě a potažmo v Česku si dle mého žádají důkladnou revizi celého projektu dostavby Jaderné elektrárny Temelín. Politické otřesy tak paradoxně mohou otevřít prostor pro přehodnocení celého projektu,“ doplnil.