Kdo sestaví vládu? Můžete si vsadit

Praha - Kdo sestaví novou vládu? Livie Klausová, Tomio Okamura? Podle sázkových kanceláří ji bude sestavovat nejspíše místopředseda ODS Martin Kuba, který je favoritem i na křeslo předsedy strany po končícím Petru Nečasovi. K tomu, že se uskuteční předčasné volby, byli dnes odpoledne zatím sázkaři spíše skeptičtí.

Jak se na personální rošádu v politice dívají sázkové kanceláře? Jejich favoritem je Martin Kuba. Ten byl podle kurzů sázkové kanceláře Fortuna favorizován v poměru 1,9:1 na to, že ho prezident Miloš Zeman pověří sestavením nové vlády. Druhým v řadě byl další místopředseda ODS Jiří Pospíšil (7:1), až za ním následoval předseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka (10:1). 

Nejvíce by sázející vydělali výběrem Tomia Okamury

Před ostatními aktivními politiky byl v nabídce i bývalý prezident Václav Klaus (20:1). Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg měl stejně jako šéf komunistů Vojtěch Filip kurz 100:1. Bookmakeři do nabídky zahrnuli i prezidentovu dceru Kateřinu Zemanovou. Její pověření ale považují za stejně pravděpodobné jako to, že vládu bude sestavovat vicepremiérka Karolína Peake (500:1). Ještě méně důvěry dostal třeba někdejší premiér a předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek (1000:1). Nejvíce by sázející vydělali, kdyby si vsadili na Tomia Okamuru, kterému Fortuna přidělila kurz 5000:1.

Fortuna: Bude to někdo z ODS či nestranník

Bookmakeři věří, že bude vybrán zástupce ODS 1,75:1, zástupce z jiné strany či nestraník má kurz 2:1, zástupce ČSSD 10:1, komunisté a TOP 09 mají shodnou šanci 50:1 a VV a LIDEM shodně 100:1. 

Sázkaři zatím moc nevěří tomu, že řešením situace po ohlášeném pádu Nečasovy vlády budou předčasné sněmovní volby, po nichž volá opozice. Na jejich konání byl vypsán kurz 2,45:1, na to, že nebudou, pak 1,45:1.

Na pád Nečasovy vlády se dá vsadit
Zdroj: František Vlček/isifa/Lidové noviny

Tipsport: Vládu sestaví Livie Klausová, její choť má šanci 12:1

Podle bookmakerů v Tipsportu bude novou předsedkyní vlády Livie Klausová 4:1, teprve za ní následují Martin Kuba s Bohuslavem Svobodou 5:1. Šanci 7:1 připisuje Tipsport Jiřímu Pospíšilovi. Figuruje zde i Václav Klaus s kurzem 12:1, Jan Fischer 33:1, Jiří Paroubek s šancí 666:1 či Vít Bárta 888:1. 

Nečas se rozhodl odejít z čela kabinetu i pravicové ODS kvůli skandálu své blízké spolupracovnice Jany Nagyové, která podle policie zneužila Vojenské zpravodajství a je zapletena do korupčního případu. Spolu s jeho rezignací skončí i jeho koaliční vláda ODS, TOP 09 a LIDEM.