Zbavit dluhů vás může jen soud, oddlužovacím firmám nevěřte

Praha - Poplatky za oddlužení neboli osobní bankrot se pohybují v řádu tisíců až desetitisíců korun. Společnosti, které službu nabízejí, pak vydělávají desítky milionů ročně. Zdárný výsledek ale zaručit nemůžou - rozhodnutí je výhradně v rukách soudu. Poradenské služby navíc nabízejí i neziskové organizace, a to zadarmo.

Začalo to nevinně - paní Monika si chtěla ještě před odchodem do důchodu koupit nové spotřebiče do kuchyně a opravit auto. Půjčky splácela až do chvíle, kdy onemocněla a musela odejít z práce. Rodinný rozpočet rázem na dluhy přestal stačit. Bezradní manželé se obrátili na oddlužovací společnost a doufali v osobní bankrot a částečnou úlevu. „Chtěli za to všechno vyřízení a předání k soudu zaplatit 10 tisíc korun, takže ty jsme nějak dali po rodině dohromady a ujistili mě, že už je všechno na nich,“ vypráví paní Monika.

O možnosti oddlužení může rozhodnout pouze soud, přesto speciálním oddlužovacím agenturám lidé zaplatí ročně 300 milionů korun. Firmy, které nabízejí vyřízení soudních dokumentů, často slibují i schválení žádosti soudem, aby tak klienty nalákaly. Vlastně jen za vyplnění formulářů si ale takové firmy účtují od 4 do 40 tisíc korun. 

„Ročně je v České republice podáno více než 25 000 návrhů na osobní bankrot, soudy zamítnou více než 40 procent těchto návrhů,“ informoval Ondřej Holoubek, mluvčí Provident. A stejně tak dopadla i žádost paní Moniky - ta místo života s nižšími dluhy zaplatila 10 tisíc zbytečně a úroky z půjček jí dál jen rostou.

Daniel Hůle, vedoucí Kariérního a Dluhového poradenství, Člověk v tísni:

„Návrh na oddlužení může podat kdokoliv, nicméně je to poměrně složité. Využít někoho, kdo s tím má zkušenosti, je určitě výhodnější. Je ovšem důležité zohledňovat motivaci toho, kdo mi pomáhá. Oddlužovací agentury či právníci jsou placeni za samotné podání návrhu, nikoliv za jeho schválení. Zatímco neziskové organizace nemají finanční motivaci, návrh dělají zdarma a mnohdy kvalitněji.“

Neziskové společnosti, které mají pobočky po celé republice, přitom nabízejí předluženým lidem pomoc zcela zdarma. „Od minulého roku máme více jak 50 procent klientů, kteří jsou nespokojeni se zpracováním návrhů na oddlužení od těchto komerčních agentur,“ řekl ředitel poradny při finanční tísni David Šmejkal. 

V květnu bylo vyhlášeno 1 660 osobních bankrotů. Meziročně se jejich počet zvýšil o 30 procent. Návrhů na osobní bankrot bylo podáno 2 271, vyplývá z analýzy společnosti CRIF - Czech Credit Bureau. Nejvíce osobních bankrotů bylo v květnu vyhlášeno v Ústeckém a Středočeském kraji, nejméně pak na Vysočině a v Pardubickém kraji.