EU a USA zahájily jednání o volném obchodu

Belfast - Spojené státy a Evropská unie formálně zahájily jednání o společné zóně volného obchodu. Politici to oznámili na úvod setkání zemí G8 v Severním Irsku. Obě strany si od nového paktu slibují podpoření hospodářského růstu. Rozhovory mají začít v červenci. Konkrétní výsledek se dá čekat nejdříve příští rok.

„Tohle potenciálně průkopnické partnerství by prohloubilo vztahy, zvýšilo by export a snížilo bariéry pro obchod a investice. Jako součást širší strategie v obou ekonomikách by to znamenalo stovky tisíc pracovních míst na obou stranách oceánu. Takže jsem potěšen, že vyjednávání mají podporu nejen přítomných zemí, ale že je i širší shoda mezi členy Evropské unie,“ prohlásil na úvod dvoudenního summitu americký prezident Barack Obama.  

Očekává se, že jednání potrvají nejméně 18 měsíců. Jejich výsledkem by mohla být největší zóna volného obchodu na světě. Mezi EU a USA dosahuje každoroční výměna zboží a služeb téměř bilionu dolarů. Podle Reuters tak jde o největší obchodní vztah na světě. V rámci budoucí dohody by se měla omezovat dovozní cla a překážky, které brání tomu, aby se zboží vyrobené na jedné straně Atlantiku prodávalo na druhém břehu. Podle odhadů Evropské komise by dohoda měla v Evropě vést ke vzniku 400 tisíc nových pracovních míst a ke zrychlení hospodářského růstu o půl procentního bodu.  

Barack Obama na summitu G8
Zdroj: ČTK/AP/Paul Faith

Podle Střediska pro výzkum ekonomické politiky (CEPR) v Londýně by pakt mohl unijní ekonomiku ročně podpořit o 119 miliard eur a americkou o 95 miliard eur. Zpráva, kterou si objednala německá nadace Bertelsmann Stiftung, ale tvrdí, že z transatlantické dohody o volném obchodu a investicích budou mít větší užitek Spojené státy. V dlouhodobé perspektivě by se výše hrubého domácího produktu na obyvatele mohla v USA zvýšit průměrně o 13 procent, v EU ale prý jen o pět procent.  

Francie žádá vynětí audiovizuálních děl

Podporu Bruselu v jednání o volném obchodu se Spojenými státy teprve v pátek slíbila Francie. Ta žádala mimo jiné vynětí audiovizuální tvorby z budoucí obchodní dohody mezi EU a USA a hrozila blokováním rychlého zahájení rozhovorů, pokud by její požadavky v oblasti kultury i zemědělství nebyly respektovány.  

Šéf Evropské komise José Manuel Barroso v rozhovoru zveřejněném dnes v deníku International Herald Tribune francouzský postoj označil za „zpátečnický“. Vyvolal tím nesouhlasnou reakci francouzské ministryně kultury. Prezident François Hollande pak prohlásil, že odmítá uvěřit, že by Barroso mohl požadavek Francie takto označit.

Aktivisté na summitu G8
Zdroj: ČTK/AP/Lefteris Pitarakis

G8: Vyhlídky světového hospodářství zůstávají slabé 

Představitelé G8 se na summitu shodli v tom, že vyhlídky světové ekonomiky zůstávají slabé, ačkoli politická opatření ve Spojených státech, eurozóně a Japonsku přispěla ke zmírnění hospodářských rizik. „Hospodářská rizika v eurozóně během uplynulého roku polevila, eurozóna však zůstává v recesi,“ píše se v prohlášení vydaném po diskuzi představitelů G8 o stavu světové ekonomiky. „Oživení ve Spojených státech pokračuje a tamní rozpočtový schodek rychle klesá,“ upozornila G8.  

Německá kancléřka Angela Merkelová uvedla, že představitelé se v zásadě dohodli na tom, jakým způsobem lze státní rozpočty dostat do pořádku. Žádné podrobnosti však prozatím neposkytla. Zdravé veřejné finance jsou podle Merkelové spolu se strukturálními reformami základním předpokladem pro silnější hospodářský růst.