Za předražené volání při sjednávání půjček padla rekordní pokuta

Liberec - Rekordní pokutu udělila obchodní inspekce za podvádění při půjčkách. Jak zjistila Česká televize, firma Rickabys musí zaplatit dva miliony korun za to, že nechávala zákazníky čekat na placených telefonních linkách. Ti tak místo slíbeného úvěru dostali účty za hovory i v desítkách tisíc.

Půjčka snadno a rychle, stačí zavolat. Na inzerát firmy Ryckabis odpověděla i Libuše Mesarošová. Telefonát na zpoplatněné lince se ale začal protahovat. Nakonec jí přišla faktura přesahující deset tisíc na zaplacení telefonu. Půjčka vyřízena nebyla.

Se zástupci firmy se České televizi spojit nepodařilo. Podle inspektorů ale pokutovaná liberecká firma už svoje jednání dala do pořádku. Není přitom jediná, na kterou se inspektoři zaměřili. Jak informovala Česká televize, pokuty hrozí i největším úvěrovým firmám v Česku za nefér půjčky u prodejních akcích. 

Jen od začátku roku dala inspekce nepoctivým úvěrovým firmám pokuty za víc než půl milionu korun. U víc než poloviny kontrol totiž inspektoři zjistili, že nebankovní společnosti půjčují v rozporu s předpisy.

ČOI udělila pokutu za předražené telefonáty (zdroj: ČT24)