Lego rozšíří továrnu v Kladně a přijme 800 lidí

Kladno - Dánská společnost Lego ještě v letošním roce rozšíří továrnu v Kladně o dalších 48 000 metrů čtverečních, současně tak zvýší výrobní kapacitu o 30 procent. Hodnota investice by se mohla vyšplhat na 1,4 miliardy korun. V nových provozech by postupně mělo najít práci kolem 800 lidí.

Třetí největší světový výrobce hraček chce s výstavbou začít letos na podzim. První nové provozy budou otevřeny příští rok a další v roce 2015, přiblížil prezident kladenského Lega Carsten Rasmussen a dodal: „Je to dlouhodobá investice, protože v posledních letech procházíme obdobím velkého růstu a plánujeme, že růst bude pokračovat.“

Carsten Rasmussen, prezident kladenského Lega 

„Předpokládáme, že přijetí nových zaměstnanců bude trvat čtyři až pět let. Vznikne kolem 800 pracovních míst všech typů od vývoje, rozvoje až po dělnické profese v továrně.“

Dle slov šéfa kladenského Lega společnosti šest let po sobě rostou tržby a rozšíření kladenské továrny by mělo zajistit další růst. Dalším důvodem je podle něj to, že se závod nachází v blízkosti hlavních prodejních trhů. Nové provozy vzniknou v části průmyslové zóny, kde dříve vyráběla počítačové a telekomunikační komponenty kanadská firma Celestica, od které Lego areál koupilo.

Stavět se mají například tři výrobní haly nebo automatický sklad. Firma tak naváže na loňské rozšíření továrny o čtyři výrobní haly za více než 1,2 miliardy korun. Dále se počítá se vznikem zeleně, kde budou různé odpočinkové a sportovní aktivity pro zaměstnance, nebo s obchodem a malým muzeem o historii značky.

  • Lego patří mezi největší zaměstnavatele v regionu.
  • V Kladně funguje od roku 2000.
  • V současnosti zaměstnává kolem 1 700 lidí. 
  • Společnost Lego vznikla v roce 1932 jako výrobce dřevěných hraček. 
  • Na světě ji proslavily stavebnice z umělohmotných kostiček. 
  • Kromě továren v ČR a Dánsku společnost hračky pro evropský trh vyrábí také v Maďarsku.