DPH: Kontrola dodavatelů? Do budoucna od určitého limitu

Praha - Takzvaný institut nespolehlivého plátce platí už půl roku. V Registru plátců DPH tak musí každá firma kontrolovat, zda se u jejich dodavatelů v kolonce „nespolehlivý plátce“ neobjevilo „ano“. U těch pak ručí za odvedení daně. Ministerstvo průmyslu a obchodu chce ale systém zjednodušit a zavést limit, od kterého by se odvádění daně hlídalo. Institut nespolehlivého plátce DPH označili podnikatelé v anketě Zákon roku 2012 za „paskvil roku“.

„Je nutno stanovit limit, od kterého by byli podnikatelé nuceni kontrolovat své odběratele, protože tím, že dneska žádný limit stanovený není, je to de fakto plošné opatření, které dopadá na všechny, především na poctivé podnikatele, kteří takhle musí prověřovat prakticky každý nákup, byť je v hodnotě stovek nebo tisíců korun,“ prohlásil náměstek ministra průmyslu a obchodu Tomáš Hajdušek. Záležitost je ale v gesci ministerstva financí,. „My můžeme pouze navrhovat,“ zdůraznil náměstek.

Petr Kužel, prezident Hospodářské komory:

„I velké firmy jsou nyní enormně zatíženy byrokracií. Stát si ulehčil a místo, aby hlídal plátce, přenesl to na podnikatele. Ministerstvo financí v době předkládání novely děsilo, že je až 28 tisíc nepoctivých podnikatelů, teď vidíme, že to je jinak.“

Pokud by byl limit 700 tisíc korun, podnikatelé by podle Hajduška byli spokojení. „Dovedu si ten limit představit i nižší – 100 až 200 tisíc korun,“ konstatoval. To by znamenalo pro firmy velkou úlevu. Od roku 2014 by mohl být limit stanoven díky novele daňového zákona. Vše ale záleží i na tom, jak nyní dopadne vládní krize.

Petr Kužel a Tomáš Hajdušek k DPH (zdroj: ČT24)

Na černé listině neplatičů DPH nyní skončí každý, kdo dluží za poslední minimálně tři měsíce na DPH více než deset milionů korun. Za nespolehlivou bude považována i ta firma, která nemá v pořádku daňové doklady a úřad jí vyměří daň alespoň 500 000 korun, a také podnik podezřelý z účasti na podvodu.

Peníze
Zdroj: Ondřej Němec/isifa/Lidové noviny