Zeman začal splácet státní dluh. Odsoudil „zbytečné rozpočtové výdaje“

Praha - Prezident Miloš Zeman splnil svůj předvolební slib, že bude posílat zhruba třetinu platu (60 tisíc korun) na splácení státního dluhu. Nechal proto zřídit speciální nadační fond, který nyní představil. Číslo účtu je 123123/6000 a v čele správní rady stojí sám prezident. Mezi další členy patří i Vratislav Mynář, Jaroslav Hanák nebo Jaroslav Zavadil. Veřejný dluh na jednoho obyvatele činí zhruba 160 tisíc korun.

Prezident se opřel do Kalouska kvůli návrhu rozpočtu

Prezident chce vyvíjet psychologický tlak na odstraňování zbytečných rozpočtových výdajů. Konkrétně kritizoval návrh rozpočtu, který ministr financí Miroslav Kalousek nedávno předložil vládě. Nelíbí se mu zejména plánované zvýšení platů ústavních činitelů o 11 procent a zvýšení dotací na obnovitelné zdroje o další dvě miliardy korun. „Tyto návrhy jsou naprosto nepřijatelné. Budu apelovat na to, aby to sněmovna zamítla,“ konstatoval Zeman.

Zeman na tiskové konferenci rovněž oznámil, že již odeslal první splátku. „Podepsal jsem zároveň trvalý platební příkaz až do března 2018,“ prohlásil Zeman. Část platu tak bude odvádět až do konce pětiletého volebního období. Podle svých slov si „nedělá iluze, že tato 'kapka v moři' povede k drastické redukci státního dluhu“. Prezident doufá, že se k němu přidají další dárci. Připomněl v této souvislosti tradici v západní Evropě a USA. Předpokládá, že se bude jednat hlavně o lidi s vyššími příjmy. S těmito osobami se pak vyfotí.

„Tento fond vnímáme jako sympatickou pozitivní iniciativu, ale bohužel nemůže znamenat řešení problémů zadluženosti ČR,“ poznamenal k Zemanově nadaci předseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka. Zásadním problémem podle něj je, že pravicová vláda za sedm let veřejný dluh zdvojnásobila. Řešení proto podle Sobotky spočívá ve změně rozpočtové a hospodářské politiky, stát by měl zvýšit své pravidelné příjmy a omezit daňové úniky.

  • Sobotka nevyloučil, že by do prezidentského fondu mohl začít přispívat. Je podle něj na členech a sympatizantech ČSSD, zda se k takovému kroku rozhodnou.
Miroslav Kalousek
Zdroj: Divíšek Martin/ISIFA/VLP

„Příprava prezidentského fondu se zpozdila kvůli české byrokracii,“ řekl Zeman

Soudkyně rejstříkového soudu podle Zemana nejdříve prohlásila, že splácení státního dluhu není obecně prospěšný účel. Celá smlouva se proto musela předělat, což celou záležitost zpozdilo o několik týdnů. „Nyní už je vše v pořádku, jsme zaregistrováni u rejstříkového soudu,“ řekl prezident v Hyde Parku.

Politolog a ekonom Petr Robejšek: „Důležité v těchto projektech je to, že ti, kterým se vede lépe, dají najevo své sociální cítění, ukáží, že existuje cosi jako zapomenutá hodnota vlastenectví. Samozřejmě že to pro ně má i nějaký PR efekt, ale první dva jmenované body jsou zásadní. Jakkoli jsou tihle lidé bohatí, státní dluh nevymažou, ale dají tím příklad ostatním.“

Plán založit prezidentský fond oznámil Zeman už v polovině února. S přípravou mu pomáhal bývalý ministr financí Jiří Rusnok. Podle něj budou s fondem spojeny minimální administrativní náklady - fungovat má na dobrovolné bázi.

„Státní dluh není nic imaginárního, jsou to reálné peníze. Přestože žijeme v době historicky nejnižších úrokových sazeb, na dluhovou službu dáváme 50 či 60 miliard korun. Nárok na obsluhu dluhu se najednou může značně zvýšit. Nejde o zanedbatelný problém. Je to otázka budoucnosti daňových poplatníků. Doufáme, že jim nezanecháme dědictví, které by si nemohli dovolit,“ prohlásil Rusnok.

  • Zeman jako prezident pobírá měsíční plat 186 300 korun hrubého. Dalších 173 300 korun měsíčně činí podle zákona „víceúčelová paušální náhrada“.
  • Státní dluh České republiky se loni zvýšil o 168 miliard korun na 1,668 bilionu korun.

Prezident hodlá do pátku uhradit veškeré náklady za volební kampaň

Zeman také na brífinku oznámil, že do pátku uhradí všechny náklady, které mu vyplynuly z předvolební kampaně. Na volebním účtu zbude zhruba 36 tisíc korun. Prezident je věnuje projektu Klokánek, který pomáhá ohroženým dětem.    

Prezidentští kandidáti si kvůli účasti v historicky první přímé volbě museli ze zákona zřídit transparentní volební účet. K posledním větším pohybům na Zemanově kontu došlo na konci května. Půl milionu korun mu darovala firma DASPE, s. r. o, o několik dní později stejnou částku Zemanův tým zaplatil za reklamní panely. Dalších 500 tisíc daroval Zemanovi Břetislav Hrabě. I tuto částku Zeman zaplatil za reklamní panely.
   
Deník Mladá fronta DNES v dubnu upozornil, že Zemanův volební tým v průběhu kampaně vedl dvě účetnictví. Jedno oficiální na transparentním účtu a druhé pod Stranou práv občanů ZEMANOVCI (SPOZ) a partnerským občanským sdružením Přátelé Miloše Zemana. Podle deníku sdružení „skrytě“ platila podstatnou část nákladů.