Na Nokii si dělá zálusk čínská Huawei

Peking - Čínská telekomunikační společnost Huawei uvažuje o koupi výrobce telefonů Nokia. Pomoci by měla Nokii s expanzí na trhu s chytrými telefony, kde se Finům příliš nedaří. Informoval o tom list Financial Times. „Uvažujeme o tomto druhu akvizic, ale vše nyní závisí na ochotě Nokie. My jsme tomu nakloněni,“ řekl Richard Yu, předseda spotřebitelské obchodní skupiny Huawei.

Yu předpověděl, že na trhu se smartphony dojde ke konsolidaci, když budou hrát hlavní roli tři nebo čtyři společnosti. Varoval zároveň, že smartphony s Windows jsou na trhu „slabé“. Huawei pro své chytré telefony většinou používá operační systém Android. „Windows Phone má velmi malý podíl na trhu. Tyto telefony navíc stále vyžadují licenční poplatek. To není dobré. Android je zdarma,“ konstatoval Yu.

Nokii se na trhu s chytrými telefony nedaří. Právě ty jsou ale zásadní

Nokia byla 14 let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji ale před nedávnem sesadil jihokorejský konkurent Samsung. Firma zaostává zejména na trhu s chytrými telefony, které v letošním prvním čtvrtletí v celosvětových dodávkách poprvé předstihly tradiční mobilní telefony.

Huawei
Zdroj: MAURITZ ANTIN/ISIFA/EPA
  • Huawei, která je původně výrobcem telekomunikačních zařízení, má vlastní značku telefonů teprve tři roky.
  • V letošním prvním čtvrtletí už přitom byla čtvrtým největším prodejcem chytrých telefonů. S devíti miliony prodaných kusů byla těsně za korejskou LG Electronics.
  • Apple a Samsung prodaly dohromady přes 100 milionů telefonů.

Huawei má nejtenčí smartphone na světě

Právě dnes Huawei předvedla svůj nový vlajkový telefon Ascend P6. Se šířkou 6,18 milimetru to bude nejtenčí chytrý telefon na světě. Ascend P6 využívá upravenou verzi operačního systému Android od společnosti Google. Analytik Ben Wood z CCS Insight se domnívá, že správná cena a atraktivní vzhled zajistí tomuto produktu zákazníky, kteří o koupi telefonu od Huawei dosud neuvažovali.