Jít, či nejít do druhého pilíře? Speciál ČT24 poodhalí pro i proti

Praha -  Lidé mají už jen deset dní na to se rozhodnout, zda vstoupí do druhého pilíře penzijního systému. O tom, pro koho je tento typ spoření výhodný a jak bude projekt pokračovat v nastalé politické situaci, budou diskutovat hosté speciálního pořadu Důchodová ruleta ve středu od 21:05 na ČT24. Odpovídat budou i na otázku, co se s vynaloženými úsporami stane, pokud druhý pilíř podle plánu ČSSD zanikne. Hosté se nevyhnou ani porovnání systému s ostatními zeměmi a zabývat se budou i životní úrovní seniorů jak v Čechách, tak v zahraničí.

Lidem nad 35 let totiž zbývá posledních dvanáct dní na vstup do druhého důchodového pilíře. Poslední možnost přihlásit se mají 1. července. Mladší generace má čas až do pětatřicátých narozenin. Do konce května přitom do druhého políře vstoupilo jen necelých 50 tisíc lidí. Původní očekávání na půl milionu klientů za půl roku se nenaplnila.

Speciál ČT24 doporučí lidem, kdy je pro ně výhodné se do druhého pilíře zapojit, a představí i alternativní typy spoření. V pořadu bude na kladené otázky odpovídat mimo jiné ekonom Jiří Rusnok, náměstek ministra financí Radek Urban či ekonomický expert ČSSD Jan Mládek.

Názory na tento projekt se liší. Někteří analytici a finanční poradci ho považují za fiasko, jiní ekonomové se shodli, že druhý pilíř důchodové reformy je vzhledem ke stárnutí populace v České republice a zvyšování schodků z průběžného financování důchodů potřebný. Současný systém nicméně podle nich potřebuje úpravy. „Má smysl druhý pilíř nadále kultivovat, ne jej rušit,“ řekl člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Miroslav Zámečník. Zásadní chybou podle něj je to, že není povinný.

Spoření na důchod
Zdroj: Nick White/Isifa/Rex Features

Premiér v demisi Petr Nečas již mnohokrát výhody důchodového spoření obhajoval. „Snažíme se tímto systémem posunout mentalitu lidí ke změně uvažování. Umožnit i další nástroje, jak se mohou zabezpečit na stáří. Extrémně vysoká je závislost penzistů na státem organizovaném penzijním systému. Jde až o 95 procent. Je třeba tu závislost omezit dalšími nástroji, které zároveň zvyšují zásluhovost,“ uvedl.

Podkud opozice vyhraje volby, plánuje zrušení druhého pilíře

Se současnou podobou druhého pilíře ale dlouhodobě nesouhlasí opozice. ČSSD už mnohokrát avizovala, že hodlá druhý pilíř zrušit. Podle předsedy strany Bohuslava Sobotky je o něj tak malý zájem, že jeho budoucí zrušení nebude složité, a vláda by poté měla soustředit síly na stabilizaci průběžného státního pilíře financování penzí. „My nechceme lidi připravit o úspory, které do druhého pilíře během příštích měsíců poskytnou. Chceme jim dát možnost a zákonem upravit možnost převedení těchto prostředků do třetího pilíře (penzijního připojištění). Chceme také dát všem lidem možnost vrátit se do prvního pilíře,“ konstatoval Sobotka.

Důchod
Zdroj: ČT24/Isifa/Capital Pictures

Důvodem nezájmu o reformu může být i nedostatečné vzdělání Čechů v této oblasti. „Dlouhodobě tu panuje nízká finanční gramotnost. Lidé nevědí, jak finanční produkty fungují, a neumí si to spočítat, proto se do reformy nehrnou,“ tvrdí ředitel Investiční společnosti České spořitelny Martin Řezáč. 

Podle člena NERVu a ekonoma Tomáše Sedláčka politici nastartovali reformu v nevhodnou dobu. „Nejméně vhodná doba na reformy a úsporná opatření je v období, kdy je ekonomika v recesi, což je právě nyní,“ uvedl na přednášce Klubu investorů Vysoké školy ekonomické. Během recese totiž roste nezaměstnanost, lidé mají hluboko do kapsy a odkládají výdaje, které nejsou bezprostředně nezbytné. A to je i případ spoření na penzi.

Důchodový "pilířový" systém
Zdroj: ČT24

Jaké máme v Česku pilíře

I. DŮCHODOVÝ PILÍŘ

  • Důchody vyplácené státem
  • Průběžný systém - systém „pay as you go“
  • Solidarita pracujících s důchodci

II. DŮCHODOVÝ PILÍŘ

  • Doplňkový systém
  • Zhodnocování na finančních trzích
  • Vyplácení z osobního účtu - odvádíme pouze 25 procent z hrubé mzdy a dalších pět procent posíláme do námi vybraného fondu

III. DŮCHODOVÝ PILÍŘ

  • Dobrovolný
  • Příspěvky z vlastního majetku
  • Klasické penzijní připojištění
  • Státní příspěvek