ČTÚ: Česká pošta oznámila zdražení pozdě, mohla porušit zákon

Praha - Česká pošta mohla podle Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) při chystané změně cen porušit zákon. Nový ceník oznámila pozdě a ceny údajně nevychází z nákladů. Podnik ale tvrdí, že postupoval v souladu se zákonem. O tom, že pošta od srpna zdraží, informovaly včerejší Události. Třeba odeslání pohledu podraží o tři koruny. Složenka na sumu do tisíce korun pak o čtyři koruny. Částečně to mají kompenzovat zákaznické karty, které státní firma zavede od druhé půlky července.

ČTÚ v současné době zkoumá, zda Česká pošta neporušila zákon o poštovních službách. Má totiž povinnost ohlásit ČTÚ každou změnu služeb alespoň 90 dní předem a zároveň poskytovat základní služby za nákladově orientované ceny. Úřad tvrdí, že pošta vydala jiné ceny, než původně navrhovala na konci ledna. Nový ceník pak pošta prý s úřadem již nekonzultovala a navíc plánuje zdražit služby dříve, než původně avizovala. ČTÚ chtěl, aby podnik ceny upravil až na základě výsledků oddělené evidence nákladů a výnosů za rok 2012 v návaznosti na roční účetní uzávěrku.

Pošta ale podle mluvčího Ivo Mravinace v lednu úřadu oznámila maximální ceny s tím, že je zavede nejdříve v květnu. Zaváděné ceny jsou přitom nižší. „Česká pošta není povinna informovat ČTÚ o záměru snížení cen a je proto přesvědčena, že postupovala zcela v souladu se svými povinnostmi. Jistě není od věci zdůraznit, že od ledna Česká pošta s ČTÚ průběžně jednala a záměr konzultovala,“ dodal Mravinac.

Poštovní známky
Zdroj: Sandra Mu/Getty Images News

Pošta zdražuje základní služby po pěti letech

Vedle zvýšení ceny známky na obyčejný dopis nebo pohled o tři koruny zdraží pošta například cenné psaní o dvě koruny a poslání složenky typu A na sumu do 1 000 korun o čtyři koruny na 26 korun. Důvodem zdražení mají být vyšší náklady i pokles objemu listovních zásilek. Ten loni dosáhl osmi procent. Zdražení mají mírnit zákaznické karty, které rovněž umožní například posílání bez nutnosti vyplňovat podací lístek. Karty bude pošta vydávat bezplatně.

Vydáno pod