Farmaceutické firmy blokovaly levnější léky, Brusel je pokutoval

Brusel - Devět farmaceutických společností dostalo od evropských úřadů pokutu 146 milionů eur (3,7 miliardy korun) za to, že bránily vstupu levnějších antidepresiv na trh. Jde přitom o první případ, kdy Evropská unie takovou činnost potrestala.

Pokutu by měla zaplatit také dánská společnost Lundbeck. Ta však s rozhodnutím nesouhlasí a chce se odvolat. Lundbeck, jeden z největších skandinávských výrobců léčiv, v tomto případě čelil obvinění z toho, že jiným společnostem platil za to, aby zpozdily vstup generické verze svého antidepresiva Citalopram na trh. Generické léky, tedy kopie přípravků s prošlou patentovou ochranou, jsou přitom obvykle levnější než originální léčivo.

Největším hříšníkem dánský Lundbeck

Právě Lundbecku uložila Evropská komise největší pokutu ve výši 93,8 milionu eur. Německý výrobce léčiv Merck dostal pokutu 21,4 milionu eur. Indická farmaceutická jednička Ranbaxy, která se chce také odvolat, má zaplatit 10,3 milionu eur. A pokutu mají uhradit i firmy Arrow, Resolution Chemicals, Xellia Pharmaceuticals nebo Alpharma.

Joaquín Almunia, eurokomisař pro hopodářskou soutěž 

„Dohody tohoto typu přímo poškozují pacienty a národní zdravotnické systémy.“

Antidepresiva
Zdroj: Jansa René/ČTK

Navíc evropské úřady kontrolující hospodářskou soutěž ještě čeká projednávání dvou podobných případů. Kauza s Lunbeckem je první z mnoha, kde ještě padnou pokuty, a unijní úřady by se mohly k tomuto případu při řešení podobných kauz v budoucnosti odvolávat, míní analytik Deutsche Bank Tim Race.