Švýcarsko potopilo bankovní dohodu s USA

Bern - Dolní komora švýcarského parlamentu definitivně smetla ze stolu návrh zákona, který měl uvést v život daňovou dohodu se Spojenými státy. Nyní tak Bernu hrozí konflikt s Washingtonem a švýcarským bankám trestní stíhání v USA. Kroky parlamentu se zřejmě dotknou všech velkých švýcarských bank, a to včetně UBS a Credit Suisse.

Respektované banky ze Švýcarska se teď musí rozhodnout, zda přijmou nabídku Spojených států vyhnout se trestnímu stíhání. V tom případě by musely zaplatit miliardové pokuty a poskytnout interní informace související s obviněním, že pomáhaly americkým občanům vyhýbat se placení daní. Švýcarské banky tak riskují nejen nákladná soudní řízení, ale může jim i hrozit, že budou v USA vyloučeny z finančního trhu. Ten je pro ně ovšem velmi lukrativní.

Přijetí zákona s názvem Lex USA bylo podmínkou pro to, aby platila v minulosti uzavřená švýcarsko-americká dohoda. Ta měla zamezit situaci, kdy budou američtí majitelé bankovních kont ve Švýcarsku nadále zatajovat majetek uložený ve švýcarských bankách. Washington už několikrát prohlásil, že nemá v úmyslu daňové úniky tolerovat.

Švýcarsko
Zdroj: Christof Sonderegger/Switzerland Tourism

V poslední době a hlavně v rámci finanční krize se bankovní tajemství ve Švýcarsku i jinde ve světě stalo terčem kritiky. Vlády mnoha zemí, které jsou zasaženy krizí, totiž citelně přitvrdily v boji s daňovými úniky. Slibují si od toho mimo jiné naplnění státních pokladen.