Internet už dorazil i na Kubu, hodina ale stojí čtvrtinu platu

Havana - Veřejný internet už dorazil i na Kubu. Až do teď na něj mohli Kubánci jen s povolením komunistické vlády. Dovolit si ho ale nemůže každý. Za hodinu na webu v počítačových centrech totiž budou platit v přepočtu asi 90 korun. Spuštění provozu center podle úřadů umožnil podvodní kabel natažený z Venezuely, který přenáší data už od ledna.

Internet si ale nebude moct dovolit každý. Průměrný plat je v přepočtu asi 400 korun. A zaplatit 90 korun za hodinu brouzdání je tedy už celkem drahá záležitost. To je, jako by v Česku při průměrném platu 25 tisíc korun stála hodina surfování přes 5,5 tisíce. Přesto si tuto možnost lidé chválí, znamená to pro ně totiž další krok ke svobodě. 

„Je to skvělé, můžeme komunikovat i s lidmi v zahraničí. A víme, co se v cizině děje,“ říká  Crecenciano Rodriguez. A podobně uvažuje i Jose Luis: „Je to super, pro studenty je to totiž velmi důležité, mít spojení s okolním světem. Třeba pro mě znamená internet všechno.“

Internet na Kubě (zdroj: ČT24)

Na ostrově funguje převážně intranetová síť, prostřednictvím které mohou lidé surfovat jen po místních webových stránkách nebo psát e-maily. Internet na ostrově přitom podléhá cenzuře, vláda nedovoluje pornografii nebo politicky nepřijatelný obsah.