Krach Alpine Bau: Viníkem je prý politika dumpingových cen

Praha – Po krachu známé rakouské stavební společnosti Alpine Bau mohou podobně dopadnout i jiné firmy, obliba politiky dumpingových cen totiž roste. Myslí si to prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR (SPS) Václav Matyáš. Bankrot by měl být pro ostatní stavaře varováním, aby nabízeli „reálnější ceny“. Česká dcera Alpine Bau se podílí na modernizaci dálnice D1. Včera prohlásila, že ji bankrot neovlivní. Podle Matyáše ale nemůže krach své rakouské matky ustát.

„Je to (krach Alpine Bau - pozn. red.) výsledek stávající politiky, kdy se soutěží s dumpingovými cenami. Pád Alpine Bau je určitým mementem, varováním, aby se situace ve velkém stavebnictví začala rovnat,“ prohlásil prezident svazu Matyáš.

Alpine Bau CZ vyhrála ve sdružení s OHL ŽS tendr na opravu jednoho úseku dálnice D1. Nabídly totiž 61 procent z projektované ceny. „Tady je jasně vidět, k čemu to vede, tedy k pádu firmy. To se nedá ustát ani u velké firmy. Je to cesta do pekel,“ míní Matyáš.

Ilustrační foto
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

Matyáš: ŘSD mělo důsledně prověřit finanční zdraví firmy

Matyáš zkritizoval i zadavatele stavby - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). „Zadavatel by měl důsledně prověřit finanční zdraví firmy. Myslím, že to byl úlet, svěřit takovou zakázku dodavateli, kterého si neprověřím. Že je to obrovské riziko, se potvrdilo vzápětí. Práce začaly před nedávnem a už tu máme jednu nesolventní firmu,“ podotkl Matyáš.

Česká dceřiná společnost Alpine Bau CZ ve středečním prohlášení odmítla, že by ji krach rakouské matky bezprostředně ovlivnil. "Lze očekávat, že obchodní podíl společnosti Alpine Bau GmbH v naší společnosti se coby součást majetkové podstaty stane předmětem prodeje
vybranému investorovi v rámci insolvenčního řízení," uvádí se rovněž v prohlášení. Vedení společnosti rovněž oznámilo, že mají dostatek materiálních, personálních i finančních prostředků k tomu, aby dokázali plnit své závazky.

Ilustrační foto
Zdroj: Getty Images/Sean Gallup

Podle viceprezidenta a obchodně technického ředitele SPS Pavla Ševčíka ale existují o české části skupiny pochyby. „Objevují se hlasy, jaké je zdraví české dcery. Spekuluje se také o tom, jaký o ni bude zájem v souvislosti s tím, že se mluví o jejím prodeji,“ doplnil Ševčík.

  • Dvojka na rakouském stavebním trhu, společnost Alpine Bau, vyhlásila ve středu bankrot proto, že se jí nepodařilo dohodnout s věřiteli na reorganizaci splátek dluhu dosahujícího 2,6 miliardy eur (66,6 miliardy korun).
  • Největšími věřiteli jsou banky Erste Group a Bank Austria.
  • O rakouskou část skupiny už projevil zájem konkurenční stavební koncern Porr.
Vydáno pod