Číňané se po mléku vrhli na ryby. Ceny rekordně rostou

Peking - Světové ceny ryb dosahují rekordů. Může za to hlavně vyšší poptávka v Číně a rozvíjejících se zemích, ale také jejich nemoci a klesající úlovky, píše Financial Times (FT). Historické maximum tak zaznamenal globální index ryb sestavovaný Organizací spojených národů (OSN). Proti loňsku stoupl o 15 procent. Podle Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) porostou ceny i v dalších měsících.

„V nadcházejících měsících bude omezená nabídka některých významných druhů ryb opět tlačit světové ceny ryb vzhůru,“ domnívá se FAO. Může za to hned několik faktorů. V první řadě Číňané přecházejí postupně na jiný druh stravy, což se již dříve projevilo třeba na poptávce po mléce. V současné době by přechod ke stravě založené na mase mohl zasáhnout i trh s rybami. Na něm se letos protočí zhruba 130 miliard dolarů, napsal FT.

Čína je největším producentem sádkových sladkovodních ryb druhu tilapia, v zemi se ovšem znatelně zvyšuje i dovoz dalších typů – lososa, ústřice či mečouna. Konzumace mušlí a ústřic v zemi podle FAO roste dvacetiprocentním tempem. Ceny ústřic už za poslední tři roky vzrostly na dvojnásobek a letos by měly dále stoupat.

V Číně roste zejména poptávka po zahraničních značkách kojenecké výživy (sunaru). Podle pozorovatelů za to může skandál s melaminem v mléce. Ten propukl v roce 2008. Otrávilo se přes 300 tisíc dětí a šest z nich zemřelo. Technickou látku přidávali do ředěného mléka podvodníci, aby naoko zvýšili obsah bílkovin a hlavně svoje zisky. Jednadvacet lidí za to šlo k soudu, dva dostali trest smrti. Nové skandály s kvalitou mléka se ale v zemi objevují několikrát ročně.

Číňani tak masivně skupují výrobky z dovozu, i když si za ně musejí výrazně připlatit. Po omezení legálního dovozu se rychle zrodily nové prodejní kanály - po internetu a poštou.

Zásob je méně, ústřice kosí epidemie

Dodávky z Francie, jednoho z hlavních producentů, jsou totiž omezeny kvůli viru, který se v zemi rozšířil a zdecimoval malé mlže. Výsledkem je, že velká poptávka z Hongkongu a Číny současně s nedostatkem zásob značně zvýšily ceny.

FAO zjistila, že urbanizace a nástup supermarketů zároveň přispívají k vyšší spotřebě ryb na rozvíjejících se trzích. S rybami totiž není práce – dají se koupit připravené filety nebo rovnou hotová jídla na ohřátí.

O sushi je obrovský zájem, tuňák podražil

Ceny tuňáka – jedné z nejprodávanějších ryb - se zvýšily loni o 12 procent. Může za to hlavně rostoucí obliba sushi a sashimi a všemožných konzerv. To šlo ruku v ruce s nižšími úlovky. Rostly rovněž ceny krevet, a to o víc než pětinu. V jihovýchodní Asii jich totiž značná část zemřela kvůli epidemii, která se tam rozmohla. Podobně si lidé připlatí také za lososy.

Tlak na ceny v sádkovém byznysu vyvíjí i zdražování vstupů, zejména krmiv. Může za to prudké omezení dostupnosti ančoviček, z nichž se krmné směsi připravují, napsal server Patria.cz.

Ilustrační foto
Zdroj: ISIFA/EPA/NATHAN G.