Mladí Češi vidí budoucnost černěji než jejich vrstevníci ve světě

Praha - Mladí Češi nechtějí podnikat, bojí se taky vstupu na pracovní trh a toho, že ve stáří nebudou mít peníze. Právě tím se nejvíc odlišují od zbytku svých vrstevníků ve světě. „Ve zbytku světa je mnohem větší chuť podnikat. Mladí lidé v Asii nebo Americe chtějí vytvořit něco nového,“ říká Alexander Braun ze společnosti Penn Schoen Berland, která provedla mezinárodní a historicky vůbec největší průzkum mezi lidmi ve věku od osmnácti do třiceti let, tedy v takzvané generaci Y.

Zatímco třeba v Indii či Spojených státech si většina mladých lidí myslí, že mohou dosáhnout změny na globální úrovni, v Evropě je to podstatně méně. V České republice o tom je přesvědčeno dokonce jen 28 procent mladých lidí.

Mladí Češi vidí velký problém v tom, zda vůbec po škole najdou nějakou práci. 80 % z nich vnímá přechod ze školy do práce jako obtížný, ve světě si to přitom myslí o 17 % mladých lidí méně. Podnikání je podle téměř tří čtvrtin mladých lidí dobrou příležitostí, jen polovina z nich by se o to ale sama pokusila.

image_479427
Zdroj: ČT24

Příslušníci generace Y se ale obávají také mnohem vzdálenější budoucnosti. Většina z nich počítá s tím, že bude muset pracovat i v důchodovém věku. A i v tomto ohledu jsou Češi mnohem pesimističtější než jejich vrstevníci v jiných zemích. Zatímco celosvětově jen 39 % mladých předpokládá, že budou muset pracovat až do smrti, v Česku je o tom přesvědčeno celých 61 % dotázaných.

Nejlepší budoucnost vidí česká generace Y ve studiu cizích jazyků. Zbytek světa ale tyto dovednosti dává až na třetí místo. Sází především na informační technologie. „Role informačních technologií je čím dál důležitější. Jazyky jsou naprosto jasný předpoklad, snažíme se proto tuto dovednost posilovat. Nejde ale jen o to znát jazyk, je potřeba ještě něco navíc,“ upozorňuje Michal Urban z ministerstva školství.

image_479428
Zdroj: ČT24

A co mladí Češi od života chtějí? Na tuhle otázku v naprosté většině odpovídají, že to nejsou ani peníze, ani úspěch, ale jednoduše štěstí. A dobrá zpráva na závěr: 78 % mladých je spokojeno se svým životem.

Mladí Češi vidí budoucnost černěji než jejich vrstevníci ve světě (zdroj: ČT24)