Stavaři zavádí siestu, obchody s klimatizací mají žně

Praha - Extrémní teploty dopadají i na podnikatele. Zatímco koupalištím a restauracím se daří, stavební dělníci nebo venkovní prodejci mnohdy čekají, až se ochladí. Naopak v obchodech s klimatizací tržby stouply o stovky procent. Velký zájem je také o plavky, slunečníky a bazény. Lidé rovněž změnili nákupní chování. Do obchodů vyrážejí raději ráno, než teploty opět atakují třicítku. Teplotní rekordy hlásily po celý den desítky stanic. Nejtepleji bylo v Praze-Karlově, a to 36,5 stupně.

Extrémy střídají další extrémy

Po neobvykle studeném jaru, které oddálilo začátek stavební sezony, a povodních teď stavaře trápí rekordně vysoké teploty. „Už jsme se bavili o tom, že bychom nastavili nějaký režim jižní Evropy. Začali bychom ráno třeba o hodinu dřív, pracovali dopoledne, pak třeba i odjeli a začali bychom třeba zase později odpoledne,“ podotkl Antonín Zeman, jednatel firmy Stavební řemesla Zeman. 

Lidem se teď ale nechce nemovitosti ani nakupovat. „Snažíme se schůzky přesouvat na časné ranní hodiny nebo na pozdější odpoledne či podvečer,“ konstatoval Jindřich Vrtěl z franšízové obchodní sítě STING. 

Letní počasí
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Udržet výrobky čerstvé je prioritou

Na extrémní počasí doplácejí i další podnikatelé, a to zejména ti, kteří prodávají pod širým nebem. „Byla napřed dlouhá zima, pak byl nástup jara a teď jsou zase vedra. Tržby jsou tak o šedesát procent menší,“ postěžoval si majitel zahradnictví Josef Potůček. „Většinu hub mám schovanou v boxech, abych je udržel čerstvé a byly prodejné,“ řekl k tomu farmář Tomáš Vágner. 

Pro jiné ale znamenají vysoké teploty příležitost. Češi totiž vyrazili nakupovat klimatizace a větráky. Jejich prodeje na internetu i v obchodech mnohonásobně stouply. „Oproti minulému měsíci máme nárůst, co se ventilátorů a klimatizací týká, až šestadvacetkrát,“ poznamenal David Šantora, manažer obchodu Datart. Spotřeba elektřiny je tak o 15 procent vyšší než normálně. 

Rekordní teploty trápí řadu obchodníků, někteří z nich ale těží (zdroj: ČT24)

Češi na přechodnou dobu změnili také jídelníček

V jedné pražské restauraci zase mají i speciální chladicí box, kde skladují veškeré nápoje. Teplota se tu udržuje při pěti stupních. To, co ale restaurace se zahrádkami utratí za elektřinu, se jim vrátí na tržbách. Lidé utrácejí hlavně za pití a lehčí jídla. Ta těžší teď raději vynechávají.