Rusko odklání ropu na Východ

Petrohrad - Největší ruská ropná společnost Rosněfť podepíše s Čínou smlouvu o dodávce ropy za 60 miliard dolarů (1,2 bilionu korun). Na ekonomickém fóru v Petrohradě to oznámil ruský prezident Vladimir Putin. Dohoda by mohla podle agentury Reuters znamenat další odklon dodávek ruské ropy východním směrem, tedy od evropských zákazníků.

Rusko už v posledních měsících zvýšilo dodávky ropy do Číny. Do celé Asie tak nyní proudí asi pětina celkového vývozu ropy z Ruska. „Rosněfť vypracovala rozsáhlou smlouvu. Mělo by jít o dodávky stovek milionů tun ropy v celkové hodnotě přes 60 miliard dolarů,“ řekl Putin během setkání s čínským vicepremiérem Čang Kao-li.

Putin má při uzavírání dohod v oblasti energetiky zpravidla hlavní slovo. Na schůzce s čínským vicepremiérem řekl, že by byl rád, kdyby se v brzké době rozvinula spolupráce i mezi plynárenskými společnostmi, jako je Gazprom či Novatek.

Ropovod
Zdroj: ČT24
  • Rusko je největším producentem energií na světě a spotřebu ropy a plynu v Evropské unii kryje z více než jedné čtvrtiny. Přes Ukrajinu proudí asi dvě třetiny sibiřského plynu, který je určen pro Evropu. Bělorusko je pak tranzitní zemí hlavně pro dodávky ropy. Spory o tranzit energií už měly v minulosti negativní dopady na odběratele ve střední a západní Evropě, včetně České republiky.

Rusko se naposledy dostalo se svými sousedy do sporu kvůli dodávkám energií v prosinci, když oznámilo, že chce do Běloruska od nového roku začít dodávat méně ropy, ačkoliv běloruská strana tvrdila, že Moskva souhlasí se zvýšením dodávek. Putin tehdy prohlásil, že je energetická politika Evropské unie necivilizovaná. Nelichotivě se vyjádřil také o Ukrajině.