Jak poznáte dolarového milionáře? A kam nejraději investuje?

Praha – Jaký je profil českého dolarového milionáře? Podle společnosti Perfekt Crowd je to vysokoškolák, věk kolem 50 let, majitel nebo jednatel firmy. V Česku je takových podnikatelů v současné době kolem 25 tisíc. Kam se nebojí uložit své prostředky, kde je hodnotí a co jim jejich podnikání ztěžuje nejvíce? Trochu příznačně v době, kdy republiku zasáhl korupční skandál v nejvyšších patrech politiky, zmiňují korupci.

Čísla mluví jasně - čeští dolaroví milionáři jsou vysokoškoláci (82 procent) staršího středního věku. V průměru jim je 50 let v Čechách, na Slovensku pak dokonce 46 let. Nejmladšímu respondentovi je 22 let a nejstaršímu 90 let. Výzkum byl zpracován pro J&T Banku.

Dolaroví milionáři jsou nejčastěji majiteli či jednateli firem (60 procent v ČR, 71 procent v SR), vedoucími pracovníky v roli zaměstnance (13 procent ČR, 7 procent SR) nebo osoby samostatně výdělečně činné (12 procent v ČR, 6 procent v SR). 

Jaroslav Cír, marketingový specialista společnosti Perfekt Crowd

„Jako důvod úspěchu dolaroví milionáři uvádí, že byli ve správný čas na správném místě.“ Například v době po pádu bývalého režimu. 

Ženy jsou přitom ve skupině dolarových milionářů minoritou. V České republice je to jen 10 procent z této skupiny, na Slovensku pak 18 procent. Stále tak platí, že svět milionářů je zejména světem mužů. 

Nejzajímavější investicí je pro milionáře nákup firem, stavebních pozemků či zemědělské půdy. Jde tedy především o hmotné a dlouhodobější investice, které přináší investorům určitou jistotu. Zajímavé jsou také korporátní dluhopisy, od kterých slibné zhodnocení očekává celých 23 procent českých dolarových milionářů. 

Nejméně lákavé zhodnocení přináší podle 41 procent českých milionářů klasické bankovní produkty v podobě termínovaných vkladů. I přes slušné dividendové výnosy si v očích milionářů nestojí dobře ani akcie domácích firem. A dobře z pohledu dolarových milionářů nedopadly ani státní dluhopisy. Lehce překvapivá je pozice zlata, kterou jako investici s nejméně zajímavým zhodnocením označilo hned 22 procent z nich. 

Kam investovat? Podle milionářů do nanotechnologií a energetiky 

Nejzajímavějšími oblastmi hospodářství, ve kterých dolaroví milionáři očekávají v příštích třech až pěti letech nejlepší zhodnocení investic, jsou jednoznačně nanotechnologie (41 procent) a energetika (29 procent). K dalším investičně zajímavým hospodářským oblastem pak patří ještě biotechnologie, IT služby či odpadové hospodářství. Nejméně atraktivními oblastmi jsou naopak dle dolarových milionářů elektrotechnika, maloobchod či stavebnictví. 

Komentář Jaroslava Círa (zdroj: ČT24)

Za nejpalčivější problémy dolaroví milionáři jednoznačně označují korupci, nedostatek lídrů a politické vize, efektivitu státní správy a fungování justice. Zajímavé je také to, že Slováci považují za mnohem větší problém daňovou zátěž a při porovnání slovenských dolarových milionářů s obecnou populací mají bohatí velký strach z nástupu nedemokratických stran.

Vydáno pod