Do Česka poteče ruská ropa od společnosti Rosněfť

Moskva - Ruská státní ropná společnost Rosněfť podepsala tříletou dohodu s největší polskou rafinerskou skupinou PKN Orlen o dodávkách ropy do České republiky přes ropovod Družba. Do konce června 2016 by měla firma dodat do Česka asi 8 milionů tun ropy za 7 miliard dolarů. Dodávky pokryjí 60 až 100 procent poptávky Unipetrolu. S ropovodem Družba byly přitom v minulosti problémy kvůli omezení dodávek. Podle ekonoma společnosti Silverum Martina Kopáčka jde o konkurenční boj mezi ruskými těžařskými firmami. Česko je podle něj dobře energeticky zajištěno i díky ropovodu IKL.

„Rosněfť chce do Česka dodávat zhruba milion tun ropy ročně, čímž by se omezilo dominantní postavení ruských těžařů, mezi nimiž je Lukoil a Gazprom Nefť,“ prohlásil Kopáček. Obě tyto firmy dodávají do ČR kolem 4 milionů tun ropy ročně.

V dubnu provozovatel ropovodu Družba – Transněft omezil dodávky ropy do Česka z 410 tisíc tun na 280 tisíc. Česká republika naštěstí má pro případ výpadku potřebné zásoby. „Ten výpadek nebyl nijak zásadní, problémy rafinérií nebyly z ekonomického hlediska příliš velké,“ poznamenal Kopáček.

Komentář ekonoma Martina Kopáčka (zdroj: ČT24)

Prodloužena byla i smlouva u přepravy ropy ze Západu – přes ropovod TAL z italského Terstu a jeho prodloužení IKL. Má se jednat o pojistku, pokud by ropa přestala téct z Ruska přes Ukrajinu. Dodatek ke smlouvě platí až do roku 2015. „Na ruské ropě závislí nejsme,“ podotkl Kopáček. „Ropy je nadbytek, nemusíme se obávat, že by nebyla k dispozici,“ dodal ekonom.

Podle některých úvah by se ropovod IKL mohl využívat i k přepravě ropy opačným směrem, tedy z Prahy do Ingolstadtu. Česko by se tak mohlo stát i tranzitní zemí.

Ropovod
Zdroj: ČT24
Jednání Rusko-Čína
Zdroj: ČTK/ITAR-TASS/Karpov Sergei

Rusko bude posílat obří dodávky ropy Číně

Rosněfť mezitím podepsal s Čínou smlouvu o dodávkách ropy na příštích 25 let. Nová dohoda by měla celkové ruské ropné dodávky druhé největší ekonomice světa zvýšit na zhruba dvojnásobek. Pro Rusko je to zásadní krok v urychleném přesměrovávání dodávek ropy z nasycené a stagnující Evropy do silně rostoucí Asie dychtící po energii.

Smlouva počítá s dodávkou celkem 365 milionů tun ropy a má hodnotu 270 miliard dolarů (5,3 bilionu korun). Jedna z největších dohod o dodávkách ruské ropy v historii byla podepsána v rámci ekonomického fóra v Petrohradu.

Plynárna
Zdroj: ISIFA
  • Ruský prezident Vladimir Putin také v rámci fóra navrhl postupně snižovat omezení na vývoz zkapalněného plynu. Podle agentury Reuters by to mohlo naznačovat konec vývozního monopolu, který má v současnosti ruský plynárenský gigant Gazprom
  • Podle Putina éra vysokých příjmů z vývozu energií skončila a Rusko nemá „kouzelnou hůlku“, která by je nahradila. „Naším hlavním úkolem je vytvořit podmínky pro stabilní ekonomický růst,“ prohlásil dále Putin. Moskva podle něj uvolní 450 miliard rublů na velké projekty v infrastruktuře.    

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě. Evropa je pro něj hlavním exportním trhem a jeho evropské dodávky se na celkové těžbě firmy podílejí zhruba třetinou. Evropská enomika ale v současné době stagnuje.