Ovocný výrobek bez ovoce? Pravý obsah maskují lákavé názvy

Praha - Obaly na potravinách mohou lhát nebo neříkat celou pravdu. Lákavé názvy často maskují pravý obsah, kterým je třeba minimální podíl ovoce nebo šunky. Zákon ale takové značení povoluje. Ceny potravin v České republice se přitom loni nacházely pod průměrem Evropské unie. Levněji bylo možné jídlo pořídit podle Eurostatu jen v pěti členských zemích. Nejlevnější potraviny byly v Polsku, nejdražší pak v Dánsku.

Třeba pití Jahoda místo jahodové šťávy obsahuje jen jednu desetinu procenta ovocných koncentrátů. Nápoj má v sobě šťávu z jablek a jahodové je jen aroma. Podobných výrobků je v regálech českých obchodů ale víc. Podle obalu šunková pizza obsahuje přesně 0,2 procenta šunky - zbytek je levný salám. Puding s vanilkovou příchutí zase neobsahuje vanilku, stejně jako termix s jahodovou příchutí v sobě žádné jahody nemá. 

Podle zákona je to ale v pořádku. „Legislativa toto umožňuje. Každopádně podmínkou je, že na každém výrobku je to uvedené,“ sdělil mluvčí ministerstva zemědělství Jan Žáček. A dané složky, na kterou potravina láká zákazníky, stačí uvést i miniaturní množství - i desetinu procenta. 

Potraviny s příchutí
Zdroj: ČT24

Tam, kde daná surovina chybí úplně a chuť je doháněna pouze chemicky, výrobci obejdou zákon formulkou „s příchutí“. To se ale nelíbí ovocnářům. „Není pro nás přijatelné, aby nápoje, kde je ani ne jedno procento ovocné složky, byly deklarovány jako ovocné nápoje. Jednáme s ministerstvem zemědělství o změně potravinářské legislativy,“ konstatoval Martin Ludvík z Ovocnářské unie. 

Změna? Běh na dlouhou trať

Jenže pravidla jsou daná pro celou Evropu a měnit je není snadné. Zdůrazněná složka má mít ale podle zákona vliv na podobu a chuť dané potraviny, což často v praxi neplatí. Pak zasahují kontroloři. „Mohlo by se jednat o klamání spotřebitele. Posuzujeme to individuálně. Tyto podněty rostou a zabýváme se tím stále více,“ uvedl Martin Štoll ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). 

Obaly potravin často neříkají úplnou pravdu (zdroj: ČT24)

Teoreticky může inspekce udělit pokutu až tři miliony korun. Právě teď se zabývá případem šunkové pizzy téměř bez šunky nebo pistáciové sušenky, která ve svém složení pistácie vůbec neuvádí.

  • Ceny potravin v České republice dosahovaly podle Eurostatu loni 84 procent průměru celé EU. V sousedním Polsku to bylo pouze 61 procent, na Slovensku 87 procent a v Německu 104 procent.
  • Ceny alkoholických nápojů v ČR činily 96 procent průměru EU. Alkohol tak bylo podle Eurostatu možné levněji nakoupit ve všech zemích sousedících s Českem s výjimkou Rakouska. Nejdražší alkohol byl ve Finsku, kde jeho cena činila 175 procent průměru EU.
  • U tabáku byly ceny nejvyšší v Británii, kde činily téměř dvojnásobek průměru EU. V České republice dosahovaly ceny tabáku 69 procent průměru. Tabák tak byl v tuzemsku levnější než ve všech sousedních zemích kromě Polska.