Číňané míří na Balkán, vidí tu prostor pro investice

Sarajevo - V Bosně a Hercegovině roste nová uhelná elektrárna, komplex zhruba za 550 milionů eur staví a z velké části financuje čínská firma Dongfang. Ta má na Balkáně velké plány a hodlá se zapojit i do dalších projektů - primárně v samotné Bosně a Hercegovině. Ta patří k velkým producentům a vývozcům energie v regionu a své kapacity chce v dalších letech dál posilovat.

Obětovat zisk ve prospěch budoucích kontraktů, s tím šla do projektu čínská firma Dongfang. Srbové dokonce kývli i na snížení plánovaného výkonu elektrárny Stanari ze 400 na 300 megawattů. Čínská nabídka totiž konkurenty z Francie nebo Kanady převálcovala zhruba poloviční cenou. „Na nabídce čínské strany byla zajímavá hlavně investiční část - stavbu elektrárny financují z 85 % peníze z čínské investiční banky,“ řekl ředitel nově budované elektrárny Savo Markovic.

Číňané mají ovšem ke snažení dobrý důvod - Bosna a Hercegovina chystá rozsáhlou výstavbu elektráren různých typů - v příštích letech má naplánováno 6 tepelných, 6 větrných a zhruba čtyřicítku vodních elektráren různých velikostí. „Je tady ještě dost prostoru k rozvoji v dalších odvětvích - solární, větrné a vodní energetice, takže věříme, že se nám to vrátí a že s úspěchem tohoto projektu budeme moci nabídnout své služby i v dalších,“ komentoval toto rozhodnutí manažer projektu Hu Minsheng.

Číňané míří na Balkán, vidí tu prostor pro investice (zdroj: ČT24)

Číňané na starém kontinentu investují stále víc, rychle stoupá i celkový objem investic - podle čínského ministerstva obchodu v roce 2010 dosáhl na 60 milionů dolarů, v roce 2012 už to bylo milionů 77. Letos dokonce poprvé jako investoři koupili víc firem v Evropě než Evropané v Říši středu.

Číňané v Evropě rozvíjejí především dopravu a energetiku, tedy hlavně takový byznys, který se dobře drží i během recese. Čínské firmy navíc mají dost peněz na investice, a to je pro ně výhoda ve srovnání s evropskou konkurencí, která musí řešit složitější úvěrové podmínky.

Na solárních panelech se EU a Čína neshodnou

Evropská unie a Čína jednají o dovozu solárních panelů. Evropa dlouhodobě kritizuje, že je Číňané dováží příliš levně, a likvidují tím evropské výrobce. Unie proto uvalila na dovoz čínských panelů clo, které by se v příštích měsících mělo ještě zvýšit. Peking s tímto opatřením nesouhlasí a na oplátku reagoval kontrolou dovozu evropských vín.