Kde raději neparkovat? Na Ruzyni dáte za tři hodiny 600 korun

Praha – Parkování není na řadě míst Česka zrovna levná záležitost. Třeba na parkovišti byznys centra v Brně dáte 90 korun za hodinu parkování, na ruzyňském letišti pak i 600 korun za pár hodin. I takové sazby někdy řidiči zaplatí - často na místech, kde by to ani nečekali. Na řadě míst se tak nevyplatí dlouho stát.

Pacient, který přijede do Thomayerovy nemocnice v Praze na vyšetření a stráví tu minimálně tři hodiny, musí za parkování zaplatit 200 korun. Zdarma je pouze první půlhodina. Nemocnice díky tomu vybere až čtyři miliony za rok, které investuje do vylepšení areálu.

„Bohužel jsme museli zpoplatnit vjezd touto částkou, protože pokud by ta cena byla nižší, v řádech třeba korun, pak by nám tady odstavovali auta lidé přijíždějící do Prahy za prací,“ uvedla důvod mluvčí nemocnice Martina Štanclová. 

Drahá jsou i náměstí

Nemocnice ale není ani zdaleka nejdražší. Na centrálním českobudějovickém náměstí zaplatí řidiči za hodinu stání 40 korun, za každou další započatou hodinu si pak připlatí 90 korun. Tři hodiny parkování tak vyjdou na 220 korun. „Chceme docílit toho, aby tady nebylo provozováno dlouhodobé parkování, aby sem lidé pouze přijeli, vyřídili si, co potřebují, a aby zase odjeli,“ konstatoval náměstek primátora Budějovic Kamil Calta (TOP 09). 

Parkování
Zdroj: ČT24

Jednu z nejvyšších sazeb mají přitom v Brně na parkovišti byznys centra v Holandské ulici. Řidič tu za hodinu stání musí zaplatit 80 korun. Prvních 60 minut je ale zdarma. Tři hodiny tedy vyjdou na 160 korun. 

Žebříček vede Ruzyně

Nejdražší ale stále zůstává parkoviště na Letišti Václava Havla v Praze Ruzyni, kde tři hodiny stojí 600 korun. Zdarma je pouze prvních 15 minut. Řidiči proto raději pouze naloží nebo vyloží cestující a poté rychle odjedou.

Nejdražší parkování v ČR (zdroj: ČT24)