Jednání o záchraně Alpine Bau zkrachovala. Tisíce pracovních míst v ohrožení

Vídeň - Přišla další rána pro pět tisíc zaměstnanců rakouské stavební společnosti ALPINE Bau. Firma se snažila bojovat o své udržení na trhu, jednání však zkrachovala. Společnost tím pádem stojí před faktickým rozpadem, který může stát místo tisíce lidí. Následky mohou zatížit i její českou dceřinou společnost Alpine Bau CZ.

Alpine Bau patří do španělské skupiny FCC a má významné aktivity na českém trhu. Její dceřiná firma Alpine Bau CZ se totiž na tuzemském trhu podílí na stavbě dálnic. Firma například získala smlouvu na modernizaci devíti kilometrů dálnice D1 mezi Lhotkou a Velkou Bíteší. Krach matky by však na její fungování neměl mít vliv. 

„Insolvenční řízení týkající se majetku mateřské společnosti se majetkových účastí úpadce v dceřiných společnostech přímo nedotýká. Lze očekávat, že obchodní podíl společnosti Alpine Bau GmbH v naší společnosti se coby součást majetkové podstaty stane předmětem prodeje vybranému investorovi v rámci insolvenčního řízení,“ uvedla firma v prohlášení. 

Konkrétní informace o průběhu insolvence naleznete ZDE

Za krachem společnosti stály prý dumpingové ceny

"Je to výsledek stávající politiky, kdy se soutěží s dumpingovými cenami. Pád Alpine Bau je určitým mementem, varováním, aby se situace ve velkém stavebnictví začala rovnat," řekl prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR (SPS) Václav Matyáš.

Alpine Bau CZ vyhrála ve sdružení s OHL ŽS tendr na opravu jednoho úseku dálnice D1. Nabídly totiž 61 procent z projektované ceny. „Tady je jasně vidět, k čemu to vede, tedy k pádu firmy. To se nedá ustát ani u velké firmy. Je to cesta do pekel,“ doplnil Matyáš.

Podle šéfa závodní rady společnosti Hermanna Hanedera se o převzetí některých částí Alpine Bau zajímá konsorcium konkurenčních stavebních firem (Strabag, Porr, Swietelsky, Habau a Felbermayr). „Otázkou je, zda zaměstnanci nebudou po dokončení těchto projektů propuštěni,“ prohlásil Haneder.

Alpine Bau je druhá největší stavební firma v Rakousku po skupině Strabag.

V kostce:

  • Dvojka na rakouském stavebním trhu, společnost Alpine Bau, vyhlásila ve středu 19. června bankrot proto, že se jí nepodařilo dohodnout s věřiteli na reorganizaci splátek dluhu dosahujícího 2,6 miliardy eur (66,6 miliardy korun).
  • Největšími věřiteli jsou banky Erste Group a Bank Austria.
  • O rakouskou část skupiny už projevilo zájem konsorcium společností (Strabag, Porr, Swietelsky, Habau a Felbermayr).
  • V ohrožení je na pět tisíc pracovních míst.
Vydáno pod