Fischer slíbil uhrazení dluhů z kampaně do 26. července

Praha – Neúspěšný prezidentský kandidát Jan Fischer by měl zajistit uhrazení všech dluhů z volební kampaně do 26. července. Podle předsedy jeho volebního výboru Jana Pirka to Fischer slíbil svým někdejším kolegům na společném setkání. Fischer stále dluží za faktury přes pět milionů korun, jaké sponzory sehnal, zatím není jasné.

„Mluvili jsme spolu. Řekl mi: dejte nám čas, do sv. Anny bude vše zlikvidované,“ uvedl Pirk. Fischer zůstává jediným z devítky kandidátů o hradní křeslo, který svým věřitelům zatím faktury nesplatil. Zákonná lhůta už uplynula, jeho soupeři už účty vyrovnali.

Fischerovy náklady na kampaň se odhadují na 25 milionů korun, největším sponzorem jeho snahy stát se hlavou státu byl podnikatel Tomáš Chrenek, Mladé frontě DNES (MfD) Chrenek dříve řekl, že na kampaň dal 14 nebo 15 milionů. Několikamilionové dluhy zbylé po kampani už ale zaplatit odmítl, někdejší premiér Fischer tak musel shánět jiné sponzory.

Fischera zaměstnala po volbách energetická skupina CE Group. Od předsedy představenstva skupiny Ladislava Drába přitom Fischer dostal i 2,9 milionu korun na úhradu dluhu za prezidentskou kampaň, napsal počátkem dubna deník MfD.

Jeho soupeři už účty vyrovnali, někteří i rozdávali přebytky. Zhruba 35 tisíc korun z kampaně Miloše Zemana putovalo do Klokánku, Vladimír Franz věnoval peníze dětem a psímu útulku, Táňa Fischerová asistentským službám, Zuzana Roithová poslala 20 tisíc handicapovaným.

Rozhovor s Janem Pirkem (zdroj: ČT24)