Největší výrobce piva AB inBev získal ochrannou známku „BUD“

Praha - Největší světový výrobce piva AB inBev získal registraci pro ochrannou známku „BUD“ v celé Evropské unii. Udělil mu jí evropský Úřad pro harmonizaci na vnitřním trhu poté, co Budějovický Budvar prohrál spor o tuto známku u evropského soudu - česká firma se proti rozhodnutí neodvolala, užívání ochranné známky v zemích sedmadvacítky pro ni totiž nemění. Tam, kde už ji má registrovanou, zůstává v platnosti. Kromě Česka jde například o Slovensko, Británii, Francii, Benelux nebo Bulharsko.

AB InBev v EU doplnil mezery

„Poněvadž již máme národní práva pro BUD a BUDWEISER v mnoha členských státech Evropské unie, doplňujeme tím zbývající mezery, které jsme dosud měli,“ řekl ředitel právního oddělení AB InBev Frank Hellwig. AB InBev je největším světovým výrobcem piva. Vznikl v roce 2008, když belgická skupina InBev koupila americký Anheuser-Busch.

Budvar v lednu neuspěl ve sporu o značku BUD u druhého nejvyššího soudu v EU. Ten zamítl jeho žalobu, kterou chtěla česká firma zabránit zápisu ochranné známky BUD pro pivo americké společnosti.

Budvar se proti výsledku neodvolal

"S ohledem na to, že se situace a možnost užívání naší ochranné známky v zemích EU tímto rozhodnutím nemění, rozhodli jsme se neodvolávat. V zemích, ve kterých již máme registrované ochranné známky BUD, zůstávají tyto známky i nadále v platnosti," řekla právnička Budějovického Budvaru Helena Votřelová. Dnešní rozhodnutí podle ní nijak nenarušuje obchodní aktivity společnosti v zemích EU.

Známku BUD má Budějovický Budvar registrovánu například v České republice, na Slovensku, ve Spojeném království, Francii, Beneluxu a v Bulharsku. „Náš konkurent tímto rozhodnutím nezískal ani žádné nové možnosti k expanzi - v podstatě zůstává zachován současný stav,“ podotkla Votřelová.

  • Budějovický Budvar autor: František Vlček, zdroj: ISIFA/LN
  • Anheuser-Bush Inbev autor: Dirk Wean, zdroj: ISIFA/EPA

Historie sporu

  • Mezi lety 1996 a 2000 americká firma požádala Úřad OHIM o zaregistrování obrazového a slovního označení „BUD“ pro širokou škálu výrobků včetně piva. Budvar to ale napadl a argumentoval i tím, že toto pojmenování už je v některých zemích EU chráněno. OHIM to odmítl s tím, že rozhodnutí nebrání české firmě v používání označení „bud“ v dotyčných zemích.
  • Budvar se následně obrátil na evropskou justici a v prosinci 2008 se dočkal anulování rozhodnutí OHIM. Následovalo odvolání Anheuser-Busch. Soud vyšší instance poté zrušil významnou část verdiktu a vrátil věc zpět k dalšímu projednání. Nakonec letos v lednu soud žalobu Budvaru v plném rozsahu zamítl. Podle rozsudku tuto ochrannou známku lze zapsat vzhledem k tomu, že užívání označení původu „BUD“ ve Francii a v Rakousku není významné.

Budějovický Budvar byl založen v roce 1895 českými právovárečníky, kteří vyráběli pivo označované jako Budweiser Bier už od 13. století. Minimálně již od roku 1872 se pivo Budweiser Bier z Českých Budějovic dováželo do USA. Americký Anheuser-Busch zavedl svoji vlastní americkou značku Budweiser v roce 1876. Oba pivovary bojují o značku Budweiser a její různé obměny již více než sto let.

Vydáno pod