Domácnosti chudnou. Náklady na bydlení je tíží víc a víc

Praha - Tuzemským domácnostem čím dál víc chybějí peníze. Jejich příjmy podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) už podruhé za sebou klesly. Některé si nemohou dovolit třeba ani dovolenou nebo lepší jídlo. Téměř pro čtvrtinu rodin začíná být problémem platit i poplatky za bydlení. Na druhou stranu ale ČSÚ říká, že klesl počet lidí, kteří žijí na samotné hranici chudoby. V Ekonomice ČT24 hovořil o situaci domácností i analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Ceny rostou rychleji než příjmy

Podle statistik by rozbitá pračka položila rozpočet skoro poloviny českých rodin. Čechů, kteří nemají v rezervě ani devět tisíc, je totiž zase o něco víc. Na papíře statistiků příjmy domácností sice mírně rostou, ve skutečnosti si ovšem zákazníci víc zboží nekoupí. Rostou totiž ceny energií, potravin i bydlení. 

Výdaje, které se nedají škrtnout - tedy za nájem nebo hypotéku, už domácnostem ukrajují značnou část výplaty. „Náklady na bydlení v poslední době rostou rychleji než příjmy, a náklady na bydlení se tímto dostaly na první místo ve výdajích,“ konstatoval tiskový mluvčí ČSÚ Jan Cieslar. 

Analytik Raiffeisenbank Aleš Michl

„Ceny energií v recesi nejdou dolů. Spotřeba domácností proto tolik neroste. Nedostáváme pozitivní impuls ze strany nákladů, neklesají ceny elektřiny. Musíme se rozhodnout, jestli se podíváme na energetiku - jak je možné, že v recesi nepadají ceny elektřiny - nebo budou muset klesat platy.“

Novostavby
Zdroj: ČT24

Každý má přitom své metody, jak nejvíce ušetřit. Paní Ludmila Gurská už třeba vyškrtla z jídelníčku maso. Vnímá ho jako luxus, který si nemůže dovolit. „Vařím taková bezmasá jídla, na tom se dá ušetřit - třeba čočku, bramborové knedlíky,“ uvedla žena. Uskromnit se musí i v některých rodinách podnikatelů, jako třeba majitelka cukrárny Vlasta Ďuranová. S obavami plánuje rozpočet na další měsíce. „Horší to bude, co se bude týkat elektřiny, plynu a vody,“ míní. 

Řada rodin se na dovolenou nepodívá

I takový zážitek si letos tisíce rodin budou muset odpustit. Čtyřicet tři procent českých domácností totiž kvůli penězům nemůže odletět ani na týdenní dovolenou.

Vydáno pod