Je vám víc než 35 a chcete do druhého pilíře? Zítra máte poslední možnost

Praha – Lidé starší 35 let mají zítra poslední možnost vstoupit do druhého pilíře penzijního systému – poslední červnový den totiž připadl na neděli, a proto se lhůta prodloužila až do 1. července. Smlouvu je nutné podepsat na pobočce nebo s obchodním zástupcem. A i když zájem Čechů o vstup do druhého pilíře v posledních týdnech rostl, očekávanému počtu půl milionu lidí je aktuální počet účastníků na hony vzdálený – pravděpodobně nepřesáhne ani sto tisíc.

Mluvčí Asociace penzijních fondů Ondřej Kubala připomněl, že 1. červenec se týká jen lidí, kterým bylo 35 let v loňském roce nebo dříve. Ten, kdo dosáhne 35. roku věku letos, má čas na rozhodnutí až do konce letošního roku.

Lidé, kteří jsou v době svých 35. narozenin nezaměstnaní, pracují v zahraničí, jsou na mateřské či rodičovské dovolené, mají na vstup do druhého pilíře také ještě čas. Musí se rozhodnout do půl roku od okamžiku, kdy se vrátí zpět do práce (a může jim přitom být více než 35 let).

„Ano, je to neúspěch, protože k tomu, aby penzijní společnost dlouhodobě fungovala v režimu nízké profitability, je potřeba, aby každá jedna společnost měla sto tisíc účastníků. Tím hlavním důvodem je to, že nejenže nedošlo k širší dohodě na politické scéně, ale princip penzijní reformy a její potřeba byly velmi zpochybňovány částí politického spektra. Bohužel je to v souladu se zkušenostmi i z jiných zemí,“ říká Karel Svoboda, prezident Asociace penzijních společností ČR.

„Smlouvu je možné uzavřít ještě o víkendu i v pondělí, a to jak přes obchodního zástupce, tak na přepážce, ale i přes internet. I v případě internetu však musí být na smlouvě oba podpisy, tedy klienta i penzijní společnosti nejpozději s datem 1. července. Pokud klient nechá podpis na poslední chvíli, je ideální její sjednání na přepážce. Proto jsme také rozšířili provozní dobu,“ sdělila mluvčí jedné z penzijních společností. Rozšířenou pracovní dobu nabídnou i další společnosti.

Prodlouží se lhůta?

Zájem Čechů o vstup do druhého pilíře penzijního systému sice v posledních dnech rostl, přesto počet účastníků v polovině roku pravděpodobně nedosáhne ani 100 000. Penzijní společnosti přitom původně očekávaly, že do druhého pilíře vstoupí do konce června asi půl milionu lidí. Na konci května ale bylo ve druhém pilíři jen 47 392 lidí.

„Důvodem, proč řada lidí nevstupuje do druhého pilíře, přestože je to pro ně čistě aritmeticky výhodné, je především nejistota, že po dalších parlamentních volbách může být tento druhý pilíř demontován. Tato důchodová reforma – při tak nízké účasti – v podstatě neplní svůj hlavní úkol. Bude muset dojít ke změnám parametrů druhého pilíře,“ myslí si hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Penzijní společnosti proto souhlasí s návrhem ministerstva financí, které chce prodloužit dobu, během níž mohou lidé nad 35 let vstoupit do druhého pilíře reformy penzí. Ministerstvo, jehož šéf Miroslav Kalousek (TOP 09) je nyní v demisi, chce změnu prosadit, aby k účasti na reformě penzí motivovalo více lidí.

Tomu by mělo pomoci i nové opatření, podle kterého by bylo možno z druhého pilíře důchodové reformy po pěti letech vystoupit, ovšem bez možnosti opětovného návratu.

„Nechal bych lidi, aby mohli vystoupit kdykoliv. Ale s tím by bylo spojeno nějaké daňové penále, tak to je v mnoha zemích. A potom bych umožnil lidem vstupovat kdykoliv, protože lidé se v padesáti letech mohou rozhodnout, že budou 25 let pracovat, tak proč jim to neumožnit,“ uvažuje profesor ekonomie na Kolumbijské univerzitě Jan Švejnar.

Podle profesora ekonomie Kolumbijské univerzity Jana Švejnara by měli poslanci podobná omezení zrušit a umožnit všem Čechům vstupovat a vystupovat, jak se jim zachce.

Do druhého pilíře je od ledna možné přesměrovat tři procentní body z odvodů na sociální pojištění a přidat dva procentní body ze svého příjmu.