Veterináři kontrolují polská kuřata kvůli zakázaným lékům

Praha – Tuzemská veterinární správa rozjíždí mimořádné kontroly polské drůbeže. Chce zjistit, jestli maso od největšího dovozce obsahuje zakázaná antibiotika, jak upozornila ve své reportáži polská televize TVN24. Od severního souseda sice po týdenním mlčení přišel dopis s ujištěním, že zboží je v pořádku, zdejší inspektoři mu ale nevěří a maso prověří sami.

Kontroloři se zaměří hlavně na drůbež původem z Polska. A cílem nebudou jen obchody, ale také distribuční centra. „Tuto mimořádnou akci lze chápat jako reakci na to, co se děje v sousední zemi,“ říká Josef Duben, mluvčí Státní veterinární správy. Podle ředitele středočeské Krajské veterinární správy Zdeňka Císaře bude v každém kraji odebráno od jednoho do pěti vzorků.

Testovat se budou například na metronidazol, který se nesmí podávat zvířatům určeným pro zpracování v potravinářství – u člověka totiž může způsobit rakovinu. Přesto se lék dá sehnat – používá se například u nemocí akvarijních ryb.

Ani chov českých kuřat se bez antibiotik neobejde. Jejich spotřeba dokonce roste – před deseti lety činila téměř 49 tun, loni už 60 tun. Česká drůbež ale podle chovatelů antibiotika dostává, jen když je nemocná a zároveň hodně malá. Jinak by léky nestihly z těla vyprchat.

Než tělo odbourá látky obsažené v antibiotiku, trvá to týden. Kuře přitom jde na jatka, když je mu 35 dnů. Pokud tedy některý kus onemocní příliš pozdě, míří podle předsedy představenstva jedné z farem Bohuslava Kohouta místo na talíř do kafilérie.

Kontroly polské drůbeže (zdroj: ČT24)

Jenže v Polsku prý dostávají kuřata léky často celý svůj život. Důvod? Lépe přibírají, mohou dříve na porážku a chovateli vynesou víc peněz. Jen za první čtvrtletí letošního roku se k nám od severních sousedů dovezlo skoro 27 tisíc tun drůbeže. Podle tamních veterinářů ale Češi nemají důvod polským potravinám nevěřit.

Kde se kuře vylíhlo a jaké léky sezobalo, si dodavatel může zkontrolovat v jeho průkazu. Jenže jak neoficiálně potvrzují sami veterináři, i tady platí – za úplatek není problém průkaz přepsat.