Ode dneška žádejte v Moravskoslezském kraji o dotace na nové kotle

Ostrava - O příspěvek na nové kotle mohou ode dneška žádat lidé z Moravskoslezského kraje, v průběhu dalších dnů by se měly přidat i další kraje. Ty se musejí nejprve samy přihlásit a dojednat s ministerstvem životního prostředí dohodu o spolupráci. Pro nový Společný program na výměnu kotlů je k dispozici 80 milionů korun. Moravskoslezský kraj, v němž program vznikl, dostane nyní 30 milionů. Dotace na výměnu starého kotle na tuhá paliva za nízkoemisní typ bude od 15 do 60 tisíc korun.

O podporu na ekologičtější vytápění mohou v Moravskoslezském kraji lidé žádat už počtvrté. Ministerstvo a kraj dají na tento účel dohromady 60 milionů korun. V předchozí výzvě přitom musel být ukončen příjem žádostí kvůli velkému zájmu o celé dva měsíce dříve. „Dotační titul jsme rozšířili o další možnosti, podle typu kotlů, takže si myslím, že zájem bude i tentokrát hodně velký,“ míní náměstek hejtmana pro životní prostředí Daniel Havlík (ČSSD). 

Tato výzva v novém programu znamená rozšíření na celostátní úroveň. Moravskoslezský kraj jako nejzatíženější oblast začíná jako první. Třicet milionů korun rovněž nemusí být konečná částka. Pokud by kraj dokázal sehnat víc, může dát víc i ministerstvo. Vždy ale musí dát půlku kraj a půlku ministerstvo. 

Koruny
Zdroj: ČT24/ČTK

Dotace jsou v rozmezí 15 až 60 tisíc korun. „Zůstali jsme u základního typu dotace na kotle, a to je kotel s automatickým podáváním. Je tam ale i rozšíření v emisní třídě 3. Lepší kotle budou dotovány 60 tisíci. Plynové kotle jsou tam nově – tam je to 15 nebo 20 tisíc podle typu hořáku,“ konstatoval Havlík.

Díky novým kotlům jsou emise redukovány zhruba na polovinu. „U emisní třídy 4 očekáváme pokles až o 80 procent,“ dodal Havlík. Administrativa by podle něj měla být vyřízena zhruba do září. Lidé by tak na začátku topné sezony už mohli mít nové kotle.

  • Žadatelé dostanou do tří měsíců od podání žádosti vyrozumění, zda jim peníze na nový kotel budou poskytnuty. Úspěšní žadatelé pak mají devět měsíců na to, aby zlikvidovali starý kotel, koupili a instalovali nový a předložili kompletní doklady ke kontrole. Finance obdrží na účet do 30 dnů po podpisu smlouvy o poskytnutí dotace.
Dotace na kotle tématem Událostí (zdroj: ČT24)