EU: 13 evropských bank si uzurpovalo trh s deriváty

Brusel - Největší světové investiční domy se domluvily a bránily konkurenci při vstupu na výnosný trh s deriváty, tvrdí Evropská komise. Viní proto 13 předních bank, poskytovatele finančních údajů Markit a Mezinárodní sdružení pro swapy a deriváty (ISDA) z porušování antimonopolních pravidel.

Podle předběžného vyšetřování měly tyto subjekty omezovat konkurenci na trhu s úvěrovými deriváty v letech 2006 až 2009. Konkrétně se jednalo o zamezení obchodování burzovních společností Deutsche Börse a Chicago Mercantile Exchange. Tyto burzy se před několika lety obrátily na ISDA a Markit, aby získaly potřebné licence.

Josef Němeček, Patria Online

„Deutsche Börse a CME Group se pokoušely opakovaně získat licenci pro vstup do odvětví v Evropě, v čemž jim měly Markit i ISDA bránit. Dít se tak mělo dle instrukcí investičních bank. Pokud jde o rozsah odvětví, letos byly zobchodovány již více než miliony kontraktů o nominální hodnotě přesahující 10 bilionů amerických dolarů.“

Banky si měly chránit svůj bohatý zdroj příjmů

Šetření Bruselu ale ukázalo, že banky, které tyto instituce kontrolují, jim nařídily, aby poskytovaly licenci pouze pro mimoburzovní obchodování, a ne pro obchodování na burze. Několik dalších bank se pokusilo bránit burzám v obchodech i jinými koordinovanými postupy. Banky se prý obávaly, že by případné obchody s deriváty na burze omezily jejich příjmy ze zprostředkovávání těchto obchodů na mimoburzovním trhu.

Mezi obviněnými bankami jsou Bank of America Merrill Lynch, Barclays, Bear Stearns, BNP Paribas, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, J.P. Morgan, Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland a UBS. Komise se k obvinění odhodlala po dvou letech vyšetřování.

Joaquin Almunia, komisař EU pro hospodářskou soutěž

„Vidíme jako nepřípustné, pokud banky kolektivním postupem blokovaly v zájmu ochrany svých tržeb z OTC obchodů s kreditními deriváty burzy před vstupem na trh… Tyto OTC obchody jsou tak nejen dražší pro investory, než by tomu bylo v případě burzovního obchodování, jsou nadto systémovým rizikem.“

Brusel už zaslal všem podezřelým prohlášení o námitkách. To uvádí veškeré podezřelé aktivity, které měly být v rozporu s nařízeními EU a bránily konkurenci. Obvinění mají 30 dní na odpověď. Poté komise rozhodne, zda firmy opravdu porušily její nařízení, a může jim udělit pokutu.

Komentář Petra Zámečníka (zdroj: ČT24)