NWR nabídla některé své podniky polské JSW

Varšava - Česká těžařská společnost New World Resources (NWR) nabídla svému polskému konkurentovi Jastrzebska Spólka Weglowa (JSW) ke koupi některé své těžařské a koksárenské aktivity, včetně dolu Paskov. Generální ředitel polské firmy Jaroslaw Zagorowski to potvrdil agentuře Reuters.

Jaroslaw Zagorowski, generální ředitel JSW

„Je to otevřená nabídka adresovaná řadě evropských firem. Nemáme k této záležitosti připravené stanovisko. Zhodnotíme tato (nabízená) aktiva i jejich stav.“

Přesný obsah nabídky Zagorowski neuvedl. Pouze upřesnil, že její součástí je český důl Paskov a polský těžební projekt Debiensko. Přestože se NWR k nabídce odmítla vyjádřit, potvrdila, že usiluje o prodej své koksárenské firmy OKK. NWR, která je vlastníkem černouhelné společnosti OKD, již dříve oznámila, že uvažuje také o prodeji dolu Paskov.

Polská JSW už v únoru projevila zájem o projekt na otevření uhelného dolu Debiensko. NWR původně plánovala zahájit v dole Debiensko těžbu v roce 2017. Loni se však rozhodla projekt přehodnotit a práce na něm pozastavila.

Důl Debiensko
Zdroj: ČT24/Wikipedia

NWR se do finančních problémů dostala zejména poté, co ceny uhlí na světových trzích v posledních měsících výrazně klesly. NWR se v prvním čtvrtletí propadla do čisté ztráty 80 milionů eur (zhruba dvě miliardy korun). V květnu snížila těžební plán na letošní rok o milion tun na devět až deset milionů tun. Mezi řadou úsporných opatření, jež vyhlásila, je snižování stavů i snižování mezd smluvních zaměstnanců.

Vydáno pod