Slavného výrobce klavírů Steinway koupil soukromý investor

New York/Hamburk – Slavný americko-německý výrobce klavírů Steinway & Sons přešel do rukou soukromé investiční firmy Kohlberg & Company. Hodnota transakce je 438 milionů dolarů (8,73 miliardy korun). Jak napsal server BBC, firma se stošedesátiletou tradicí ve výrobě hudebních nástrojů již dříve oznámila, že hledá kupce.

Společnost Steinway & Sons byla založena v roce 1853 na newyorském Manhattanu německým imigrantem Heinrichem Engelhardem Steinwegem (později Henry E. Steinway). V současné době má centrály v New Yorku a v Hamburku a vlastní více než 120 patentů na výrobu hudebních nástrojů – kromě klavírů také trumpety Bach Stradivarius, saxofony Selmer Paris a lesní rohy CG Conn.

„Naše dohoda s Kohlbergem představuje výjimečné ohodnocení pro akcionáře,“ je přesvědčen Michael Sweeney, předseda představenstva a prozatímní výkonný ředitel.

Jeden z partnerů investiční společnosti Kohlberg Christopher Anderson ujistil, že jeho firma se těší, až pomůže firmě Steinway celosvětově expandovat. Zároveň chce ale zajistit, aby „řemeslné výrobní postupy, které činí její produkty jedinečnými, zůstaly zachovány“.

Vydáno pod