Europarlament dal zelenou odložení aukce emisních povolenek

Štrasburk - Evropský parlament schválil odložení aukce stovek milionů povolenek na vypouštění průmyslových škodlivin do ovzduší. Evropská komise doufá, že se tímto způsobem podaří zvýšit ceny povolenek a oživit stagnující trh s nimi. Návrh podporovala i česká energetická firma ČEZ. Europoslanci rovněž schválili politickým usnesením návrh dlouhodobého rozpočtu EU pro roky 2014 až 2020. O konečných legislativních textech, které se nyní připravují, bude ale parlament hlasovat až v září či v říjnu.

Europoslanci o návrhu týkajícím se povolenek hlasovali již v dubnu a tehdy ho odmítli. Komise ale od té doby učinila pár kompromisů a poslala rozhodování o emisních povolenkách zpět do pléna Evropského parlamentu.
   
Největší tuzemská energetická firma ČEZ stažení části povolenek z trhu podporovala. ČEZ to zdůvodňoval tím, že takový krok by stabilizoval hodnotu povolenek a umožnil by systému emisního obchodování plnit svou úlohu, tedy vést výrobce k investicím do technologií s nízkými emisemi CO2.

Výsledky hlasování vzalo na vědomí i české ministerstvo životního prostředí. Vítá, že neprošel pozměňovací návrh na prodej 600 milionů povolenek pro zamýšlený program průmyslových inovací NER600, který měla spravovat EK. O výsledném kompromisu je podle mluvčího ministerstva Matyáše Vitíka připraveno na evropské úrovni jednat.

"Jednání trialogu by podle všeho měla začít až po prázdninách, kdy již bude vyjasněna pozice Německa (po volbách), které (podobně jako ČR) není v tuto chvíli o podpoře, či odmítnutí definitivně rozhodnuto," uvedl Vitík.

Cena povolenek navíc souvisí i s dostavbou Temelína. Dražší povolenky totiž automaticky zvyšují i cenu silové elektřiny na trhu, což by pro Temelín bylo výhodné. Levné povolenky jsou naopak výhodné pro uhelné elektrárny, které mají oproti čistým zdrojům energie méně nákladný provoz.

Euro válcuje českou korunu
Zdroj: Miškay Petr/ČTK

Europoslanci posvětili kompromisní návrh rozpočtu - zatím jen politickým usnesením

Rozpočet počítá s výdaji kolem bilionu eur (25,8 bilionu korun). Spor o něj se vlekl několik měsíců, než v polovině června oznámilo irské předsednictví dohodu, která byla ale nedlouho poté zpochybněna. Konečný kompromis byl odsouhlasen minulý týden.  
   
Europoslanci návrh rozpočtu podpořili díky tomu, že jim vlády členských zemí vyšly vstříc. Například částečně přistoupily na sporný požadavek europoslanců, aby mohly být nevyužité peníze přesouvány z jednoho roku do dalšího. A europoslanci si rovněž prosadili záruku, že v roce 2016 se rozpočet zreviduje podle ekonomického vývoje.

  • Europoslanci dnes rovněž zvolili nového evropského ochránce veřejných práv. Ve třetím kole získala nejvyšší počet hlasů irská národní ombudsmanka Emily O'Reillyová. Současný evropský ombudsman Nikoforos Diamanduros letos v březnu oznámil, že odchází do penze. Odstupuje k 1. říjnu 2013. O funkci se ucházelo celkem šest kandidátů.

Evropský veřejný ochránce práv vyšetřuje stížnosti týkající se nesprávného úředního postupu institucí a orgánů Evropské unie. O výsledcích svého šetření podává každoročně zprávu Evropskému parlamentu. Jestliže ombudsman odhalí špatný úřední postup, postoupí věc dotyčnému orgánu, instituci nebo jinému subjektu, který má lhůtu tří měsíců na to, aby mu sdělil své stanovisko. Poté předá Evropskému parlamentu a dotyčnému orgánu, instituci nebo jinému subjektu zprávu. Osobu podávající stížnost informuje o výsledku tohoto šetření.

Vydáno pod