Špidla: Reforma penzí je nebezpečná. Vláda použila falešné argumenty

Praha – Podle sociálních demokratů je druhý pilíř důchodové reformy „absolutním neúspěchem vlády“. Podle experta ČSSD na sociální oblast Vladimíra Špidly je reforma nebezpečná a ohrožuje současné důchodce. Založena je totiž na falešných argumentech. Podle Špidly bude i v roce 2090 připadat na jednoho důchodce 2,6 pracovníka jako teď. V úvahu navíc nebyla vzata zvyšující se produktivita práce. Reforma rovněž oslabuje průběžný systém. „O tom, jaké budou důchody, rozhoduje společnost ve všeobecných volbách,“ zdůraznil Špidla.

Podle Špidly vytváří vláda pocit, že se důchodový systém brzy zhroutí, jelikož nebude dost pracovních sil, které by uživily budoucí důchodce. „V současné době je na jednoho důchodce 2,6 pracovníka, v roce 2090 bude na jednoho důchodce také 2,6 pracovníka. V roce 2050 bude situace nejhorší (1,7 pracovníka na jednoho důchodce). Demografický vývoj je důležitý a je třeba na něj reagovat. Až do roku 2100 se ale základní bilance výrazně nezmění, bude pouze kolísat,“ upozornil Špidla.

V žádné úvaze se podle něj neberou jiné parametry než ty demografické. Zapomíná se tak kupříkladu na růst produktivity práce. „Od roku 1970 vzrostla produktivita práce v Irsku pětkrát, od roku 1993 v ČR asi 1,9krát, v roce 2050 budou mít jednotliví lidé produktivitu třeba tří až pěti pracovníků,“ uvedl Špidla. Fondový systém podle něj není řešení, jelikož nemění demografické stárnutí. „Není možné stabilizovat průběžný pilíř na slušné úrovni za současné existence druhého pilíře,“ prohlásil stínový ministr životního prostředí.

Koruny
Zdroj: ČT24/ČTK

Všechno je to jen o zisku, tvrdí Špidla

„Penzijní společnosti jdou po zisku, je to PR argumentace. O tom, jaké budou důchody, rozhoduje společnost ve všeobecných volbách,“ pokračoval Špidla s tím, že reforma ohrožuje současné důchodce, změnil se totiž valorizační systém. Lidem se sníží důchod ze základního pilíře.

Špidla na druhou stranu ocenil, že byli lidé racionální - za první půl roku fungování druhého pilíře do něj totiž vstoupilo je zhruba 75 tisíc - vláda očekávala půl milionu.

Roman Sklenák, stínový ministr práce a sociálních věcí (ČSSD):

„Druhý pilíř je absolutní neúspěch současné vlády. Pan Ministr Kalousek si ale nechce připustit, že vláda opět selhala, viníky hledá v sociální demokracii. Ta ale nezměnila názor. Reformu kabinet prosadil navzdory názoru Senátu, prezidenta. Nemůže proto nyní vinit ČSSD z neúspěchu.“

Podle ministra financí v demisi Miroslava Kalouska by lidé měli mít nově možnost vystoupit z druhého důchodového pilíře po pěti letech. Věk, kdy se do II. pilíře lze ještě přihlásit, se má podle návrhu zvýšit z 35 na 40 let a starší 40 let by měli možnost vstoupit celý příští rok. Vyplývá to z důvodové zprávy Kalouskovy poslanecké iniciativy.

Miroslav Kalousek
Zdroj: René Volfík/ČTK

Spoření má být dlouhodobé, vymezuje se ČSSD vůči Kalouskově návrhu

„Myslím si, že v tomto směru bude naše země unikát. Vláda v demisi bude tímto způsobem předkládat návrh na zásadní změnu důchodového systému,“ podotkl Sklenák. Návrhy jdou podle ČSSD proti smyslu reformy, jak byl vládou deklarován. „Pokud se navrhuje vystoupit po pěti letech, jde to proti smyslu deklarací a proti stabilizaci systému. Musí být podporováno dlouhodobé spoření,“ míní Sklenák. 

  • Nejvhodnější je podle ČSSD systém dvou pilířů. Ve třetím pilíři je přes pět milionů lidí. „Je třeba průběžný systém nedestabilizovat, lidé by měli víc spořili ve třetím pilíři,“ zdůraznil Sklenák.
  • Sociální demokraté už mnohokrát zopakovali, že v případě vítězství ve volbách druhý pilíř zruší.
  • Podle strany je nutné hledat takové řešení, na němž by panovala celospolečenská shoda.
Vydáno pod