Novinky v registru – úřady si budou moci potřebné údaje předávat

Praha – Strukturu práce s centrálním registrem obyvatel čekají změny a lidem život spíše zpříjemní. Nově se do databází, které propojují informace o všech obyvatelích Česka, měly zapojit i soukromé firmy a instituce. Ty by posléze řadu administrativních věcí místo lidí obstaraly samy. Například při žádosti o hypotéku si banka sama bude moct ověřit výpis z katastru nemovitostí. Lidem také odpadnou návštěvy různých firem a úřadů třeba kvůli změně jména nebo adresy.

Registr vlastníků nemovitostí nebo podnikatelů shromažďuje osobní údaje o nás všech. Jeden z nejstřeženějších úřadů nyní čekají významné změny směrem k zájemcům o nahlédnutí. Řadu úkonů nyní za obyvatele udělají samotné úřady a instituce. Například při změně bydliště odpadne obíhání několika úřadů. Úřady budou mezi sebou samy komunikovat a potřebné dokumenty si předávat.

„Občan nahlásí tu změnu na jednom místě, třeba na obecním úřadě nebo na Czech Pointu. Potom v rámci základních registrů dojde k výměně těch osobních údajů do všech registrů a systému veřejné správy,“ vysvětlil náměstek ministra vnitra Petr Solský.

Například pokuta za špatné parkování kvůli registraci auta na starou, neplatnou adresu – pro policisty bude takový přestupek lehce řešitelnou záležitostí. Stačí, když nahlédnou do základních registrů a zkontrolují všechny údaje včetně adresy.

Novinky v centrálním registru (zdroj: ČT24)

I když v registračních databázích jsou různé informace o každém, úředníci mají přístup jen k těm datům, které ke své práci potřebují. Navíc ti, kteří mají datovou schránku, dostanou jednou za rok výpis, který úřad a proč si soukromá data o nich prohlížel. Celý projekt vyšel zhruba na dvě miliardy korun. „Podstatnou část, zhruba 80 % bylo z peněz Evropské unie. Úspory budou dvojí na straně státní správy, ale i na straně občanů, protože tím se zkrátí procesní kroky při obíhání úřadů,“ zmínil předseda sněmovního podvýboru pro veřejnou správu a informační systémy Jaroslav Krupka.

Zjednodušit papírování by nově lidem měly také Czech Pointy. Sem budou lidé moci přinést seznam firem, u kterých chtějí údaje o sobě změnit – jde například o data pro energetické společnosti nebo banky. Bude stačit sem přinést seznam firem, kde chtějí lidé údaje o sobě změnit. Třeba u energetických společností nebo u bank. Služba bude zdarma a platit by měla koncem roku. S předáváním informací o sobě ale bude muset každý nejdříve souhlasit.